Nivelul somajului a crescut in Europa la cea mai ridicata valoare din ultimii trei ani, in timp ce inflatia s-a mentinut la minime record, un argument suplimentar pentru asteptarile de continuare a reducerii de catre ECB a ratei dobanzii de referinta. Nivelul mediu al somajului din zona euro a fost de 8.9% in martie, peste asteptarile medii de 8.7% ale analistilor.

In Germania, nivelul ajustat sezonier al somajului a crescut de la 8.1% la 8.3%, o variatie mai mica decat asteptarile. Cel mai ridicat nivel al somajului a fost inregistrat in Spania, de 17.4%.

Inflatia din zona euro a fost stabila in aprilie la o valoare medie de 0.6%. Excluzand preturile la alimente si combustibil, valoarea inflatiei („core inflation”) este estimata sa fi crescut usor fata de minimul de 1.5% din martie. Tendinta descendenta se va relua probabil in lunile urmatoare, in special datorita efectelor scaderii preturilor la alimente si combustibil.

La randul sau, Comisia Europeana a estimat pentru prima data o scadere a preturilor pentru urmatoarele 12 luni. Efectele deflationiste au aparut deja in Spania si Irlanda, economiile europene cele mai afectate de recesiunea actuala ― in Spania, nivelul preturilor de consum a scazut cu 0.1% fata de aprilie 2009.