Pietele de capital si materii prime din Europa au scazut astazi in urma revizuirii de catre Banca Mondiala a estimarilor cu privire la evolutia economiei globale. Banca a estimat ca economia mondiala se va contracta cu 2.9% in 2009, iar cresterea din 2010 va fi de 2%; cifrele reprezinta o scaderea a estimarilor facute in martie, cand variatiile avansate pentru 2009 si 2010 fusesera de -1.7%, respectiv 2.3%. In plus, Banca Mondiala a avertizat cu privire la posibilitatea unei migrari a capitalului dinspre tarile in curs de dezvoltare, situatie care ar duce la o crestere a saraciei si a somajului.

Anuntul a afectat in primul rand preturile la petrol si materii prime, acestea fiind cele mai sensibile la asteptarile de evolutie a economiei mondiale. In urma acestor evolutii au avut de suferit actiunile companiilor exportatoare si de prelucrare, care au scazut semnificativ (Tullow Oil -6.2%, Royal Dutch Shell -4.7%, BP -3.8%, Total -3.3%, BG -6.1%, ArcelorMittal -6.9%, Salzgitter -6.2%, ThyssenKrupp -5.3%, Vedanta Resources -8.4%, Lonmin -8.1%, Kazakhmys -7.9%)

Consiliul de administratie al Anglo American Plc a respins in unanimitate propunerea facuta de Xstrata Plc pentru o „fuziune intre egali” intre cele doua companii pentru crearea unui competitor pentru BHP Billiton, cea mai mare companie miniera mondiala. Anglo American a declarat ca termenii propunerii sunt inacceptabili si ca o astfel de fuziune nu ar fi in interesul actionarilor companiei. Anglo American detine active cu un potential ridicate de crestere si o durata de viata indelungata, printre care se numara controlul Anglo Platinum Ltd, cel mai mare producator mondial de platina, si 45% din De Beers, cel mai mare exploatator de diamante. Actiunile Anglo American au crescut cu 4.62% pe piata londoneza, iar cele Xstrata au scazut cu 6.74% in conditiile scaderii generale a sectorului companiilor miniere.

Siemens AG a declarat ca se asteapta la un nivel al vanzarilor globale de 15 miliarde de euro in conditiile cresterii comenzilor cu finantare guvernamentala pentru echipamente cu consum redus de energie. Actiunile companiei au scazut astazi cu 3.4% pana la 48.95€.