Patru mari burse internationale au depus oferte pentru preluarea Bursei din Varsovia, controlata de stat, au anuntat miercuri autoritatile poloneze, citate de AFP. Cele patru mari burse care si-au aratat interesul pentru Bursa din Varsovia sunt NYSE Euronext, Nasdaq OMX, London Stock Exchange si Deutsche Boerse.

Bursa din Varsovia a fost infiintata de Ministerul de Finante in 1991, iar in prezent detine 98,8% din actiunile operatorului de piata.

Statul intentioneaza sa vanda 73,82% din actiunile bursei poloneze pana la sfarsitul acestui an, restul actiunilor urmand sa fie vandute in urmatorii 2-3 ani. Reprezentantii Ministerului de Finante au declarat ca vor sa vanda cel putin 51% din actiuni unui investitor strategic. Alte 22,82% vor fi vandute investitorilor institutionali care sunt deja membrii ai Bursei. Acestia vor putea prelua participatii cuprinse intre 0,5% si 10%.

La Bursa din Varsovia sunt listate in prezent 375 de companii, care aveau o valoare de piata de 119 miliarde de euro la finele lunii mai.