Dinu Patriciu a vandut catre KazMunayGas (KMG) participatia de 25% pe care o mai detinea la Rompetrol, se arata intr-un comunicat al grupului petrolier. In urma acestei tranzactii, compania kazaha controlata de stat a ajuns sa controleze in intregime Rompetrol Group.

In comunicatul emis de grupul Rompetrol nu se face nicio referire la valoarea tranzactiei.

"In concordanta cu termenii initiali ai contractului semnat in august 2007 cu compania KMG, prin care aceasta a achizitionat 75% din actiunile Rompetrol Group (TRG) de la Rompetrol Holding SA, am decis sa-mi exercit dreptul de vanzare catre KMG al pachetului de 25% actiuni ramase in cadrul Rompetrol Grup", a declarat omul de afaceri.

Kayrgeldy Kabyldin, presedintele KazMunayGas, a declarat ca "achizitia restului actiunilor Rompetrol corespunde strategiei KMG de a-si dezvolta activele din strainatate".

Seful KazMunayGas a adaugat ca grupul va continua programul de reconstructie a rafinariei Petromidia, a terminalului marin din portul Midia si extinderea retelei de benzinarii a Rompetrol.

Dinu Patriciu a mai precizat ca decizia de vanzare a participatiei in Rompetrol Group face parte dintr-o strategie de business mai larga. "Intentionez in continuare sa imi concentrez eforturile in trei sectoare principale: piata imobiliara europeana, mass media, si un numar de alte proiecte importante din zona sectorului energetic. Mediul actual economic si financiar global ofera oportunitati exceptionale pentru investitori cu lichiditati majore iar eu sunt implicat activ in dezvoltarea unui numar de proiecte noi care necesita un nivel maxim de timp si atentie din partea mea", a spus acesta.

Patriciu infirma la inceputul lunii informatiile privind vanzarea Rompetrol

La inceputul lunii iunie, Dinu Patriciu declara ca nu a luat decizia de a vinde actiunile pe care le mai detine la grupul Rompetrol, infirmand astfel informatiile aparute intr-un ziar central.

"Vanzarea actiunilor pe care Patriciu le mai detinea in Rompetrol a avut loc, un anunt urmand sa fie facut la inceputul lunii iulie", scria la acea data Ziarul Financiar citand surse din piata.

Omul de afaceri sustinea insa ca acesta este "un zvon de presa care nu poate fi confirmat". El a subliniat ca nu a luat decizia de a-si vinde actiunile, desi are acest drept.

Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services vor reveni luni la tranzactionare

Bursa de Valori Bucuresti a suspendat, in jurul orei 14:15, actiunile Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services de la tranzactionare, in conditiile in care se astepta un anunt important din partea celor doua companii.

Conform Codului Bursei, masura a fost luata "in vederea mentinerii unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi (protectia investitorilor)".

Ultimele tranzactii cu actiunile Rompetrol Rafinare a avut loc la un pret de 0,0450 lei pe unitate, cu 0,22% mai putin decat valoarea de referinta, in vreme ce ultima cotatie a titlurilor Rompetrol Well Services a fost de 0,3590 lei, in crestere cu 1,13% fata de referinta.

Actiunile Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services vor reveni la tranzactionare in sedinta de luni a BVB.

Compania KazMunaiGaz a achizitionat 75% din actiunile grupului Rompetrol in august 2007, tranzactia fiind estimata la 1,6 miliarde de dolari.

Grupul Rompetrol, cu sediul in Olanda, isi desfasoara activitatea in 13 tari, cele mai importante operatiuni avand loc in Romania, Franta si Spania. Din grup fac parte 40 de firme, ce desfasoara activitati de rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, turism, transport aerian, etc.