Piețele europene au crescut astazi cu peste 2.5%, ajutate de o combinație de rapoarte pozitive care au stimulat apetitul pentru risc al investitorilor in urma speculațiilor cu privire la proximitatea revenirii economiei mondiale. Estimarile optimiste prezentate de Intel și ASML cu privire la evoluția viitoare a pieței de microporcesoare a fost vazuta ca o confirmare a speranțelor de creștere economica starnite de rezultatele cu mult peste așteptari anunțate ieri de Goldman Sachs. Acest lucru a condus in paralel la o scadere a dolarului și la creșterea prețului la petrol și materii prime.

Prețurile de consum din zona euro au scazut cu 0.1%in iunie fața de anul trecut, acesta fiind primul declin anual de la inceperea colectarii datelor in 1996. Cauza principala a fost constituita de scaderea anuala a prețului petrolului, intrucat valoarea „core CPI” care exclude prețurile la alimente și combustibili a avut o creștere de 1.4% (in scadere fața de cea de 1.5% inregistrata in mai).

Vanzarile retail din Elveția au scazut in mai cu 1.4% fața de aceeași luna din 2008 (valoare ajustata la inflație). Volumul vanzarilor crescuse in aprilie cu 1.2%. Scaderile cele mai mari au fost inregistrate la produsele de imbracaminte (-9.5%), in timp ce vanzarile de electronice au crescut cu 15.3%.