Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat extinderea programului de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu 25 minute, respectiv pana la ora 16:45, informeaza Mediafax.

Consiliul de Administratie al Bursei decisese la 8 iulie prelungirea programului cu 5 minute, pana la ora 16:35, pentru a da investitorilor posibilitatea sa prinda deschiderea pietelor din SUA, care dau trendul celorlalte burse.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Anca Dumitru, a declarat ca diferenta intre extinderea aprobata de CNVM si cea decisa de CA al BVB este rezultatul unei neintelegeri intre cele doua parti.

"Noi am cerut extinderea pana la ora 16:35, deoarece o prelungire mai mare ar duce la probleme legate de decontarea tranzactiilor, apropiindu-se de ora de inchidere a programului de functionare al bancilor. Vom reveni la CNVM pentru clarificarea acestei situatii", a afirmat Dumitru, citata de Mediafax

Comisarul CNVM, Victor Eros, a replicat insa afirmand ca "valabil si legal este ceea ce a aprobat CNVM, nu ceea ce doreste BVB. Am considerat ca timpul de informare este prea scurt pentru speculatii, in special pentru jucatorii nespecializati".

In prezent, sedinta de tranzactionare de la BVB este de 6 ore si 30 de minute, intre 10:00 si 16:30, si este precedata de o sesiune de predeschidere de 30 de minute. In perioada de predeschidere investitorii pot introduce ordine, insa transfeurile sunt realizate doar dupa ora 10:00.

La ora 16:15 incepe sesiunea de preinchidere, in care ordinele pot fi plasate in piata, insa tranzactiile propriu-zise sunt realizate numai la ora 16:30, in cadrul algoritmului de fixing.