Bursele asiatice au inceput saptamana cu cresteri importante. La Tokyo, indicele principal a urcat luni in deschidere cu 1,14%, bursa japoneza castigand numai in ultima luna 15%.

Bursa din Hong Kong a deschis luni in urcare importanta, cu 2,13%.

Marile burse mondiale au avut reveniri spectaculoase de la inceputul verii in urma carora au atins cele mari mari cotatii ale acestui an, pe fondul rezultatelor anuntate de marile companii pe al doilea trimestru din 2009 si a unor indicatori economici incurajatori, comenteaza AFP.

Saptamana trecuta, indicele S&P 500 al bursei de pe Wall Street a depasit pragul psihologic de 1.000 de puncte, indicele CAC 40 de la Paris a trecut de 3.500 puncte, evolutii care nu au mai avut loc din noiembrie 2008.

La Tokyo, indicele principal al bursei, Nikkei, care trecuse de 10.000 de puncte, a atins cea mai ridicata cotatie din octombrie anul trecut.

Bursa din Shanghai a ajuns la nivelurile din mai 2008.

Tot saptamana trecuta, indicele Footsie de la Londra, precum si indicele Dax al bursei germane au urcat semnificativ, depasind pragurile de 4.600 si, respectiv, 5.300 se puncte.

Revenirea pietelor a urcat cotatia petrolului la 75 de dolari la Londra si a dus la aprecierea monedei unice europene in fata dolarului, acum o saptamana euro ajungand la cel mai inalt nivel din ultimele opt luni in raport cu moneda americana.