Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis miercuri autorizatia de functionare a Depozitarului Central al Bursei din Sibiu, piata la vedere a Sibex mai avand nevoie doar de autorizatia de functionare de la BNR, potrivit NewsIn. Oficialii Bursei din Sibiu cred ca piata la vedere a Sibex ar putea fi lansata la inceputul lunii noiembrie.

"CNVM a dat astazi avizul pentru constituirea Depozitarului Central al Bursei din Sibiu", a declarat Victor Eros, comisar al CNVM. Acesta a mai spus ca arbitrul pietei a hotarat sa publice si proiectele de regulament privind implementarea conturilor globale si a vanzarilor in lipsa, pentru a fi supuse dezbaterii publice.

"Dupa ce vor fi dezbatute si comentate, proiectele se vor rediscuta pe baza propunerilor, dupa care urmeaza sa luam decizia finala in privinta implementarii conturilor globale si a vanzarilor in lipsa", a adaugat comisarul CNVM.

Teodor Ancuta, presedintele Sibex, spera ca in septembrie piata la vedere a Bursei din Sibiu sa obtina si autorizatia de functionare de la BNR, moment in care aceasta va avea toate avizele de functionare necesare. "Estimam ca spre sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui noiembrie vom putea lansa piata la vedere", a mai precizat Ancuta.

Noua piata administrata de bursa sibiana va fi deschisa prin lansarea unui nou sistem de tranzactionare, care va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, precum si cu certificate de emisie de CO2. Totodata, Bursa din Sibiu va lansa si derivatele pe indicele american Dow Jones, pe petrol si pe aur, cu marja in dolari.

UPDATE Depozitarul Central al BVB contesta in instanta infiintarea Depozitarului Bursei din Sibiu

Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti a contestat in instanta infiintarea Depozitarului Bursei din Sibiu, cerand o clarificare legala asupra posibilitatii existentei mai multor institutii de acelasi fel, a declarat Sergiu Pop, seful Depozitarului Central. Contestatia a fost depusa in luna iulie, la Tribunalul Sibiu, primul termen al procesului fiind fixat pentru jumatatea lunii viitoare.

Reprezentantii Depozitarului Central din Bucuresti sustin ca, la momentul infiintarii institutiei, autoritatile abilitate au stabilit ca va exista un singur depozitar, decizie care, atunci, a dus la desfiintarea a 15 registre care au predat arhivele noii societati create.

"Erau 15 registre inainte, niste business-uri ale unor oameni. Arbitrul pietei stabilise atunci sa le inchidem si sa facem un singur depozitar, dupa care ne spun ca acum mergem dupa o alta filosofie si aproba functionarea unui al doilea depozitar, la Sibiu", a spus Sergiu Pop.

Teodor Ancuta, directorul general al Sibex, considera contestatia facuta de Depozitarul Central ca fiind o masura de eliminare a concurentei.

"Eu cred ca Bursei de la Bucuresti ii este teama de ceea ce face Bursa din Sibiu. Nu-si doresc concurenta, si-au dorit sa ramana singuri si fiecare intermediar, care e actionar la BVB, astepta sa le cumpere Bursa din Viena participatiile. Insa austriecii nu vor sa ia o bursa, daca stiu ca in aceea tara mai exista o a doua bursa. Asa ca BVB-ul incearca ori sa elimine concurenta, adica pe noi, ori sa ne cumpere, ca sa poata ulterior sa vanda catre Bursa din Viena", a afirmat Teodor Ancuta.

Totodata, acesta crede ca este normal sa existe concurenta in ceea ce priveste depozitarele, pentru a da emitentilor si investitorilor posibilitatea de a alege.

Pe de alta parte, Sergiu Pop spune ca, prin contestatia inaintata de Depozitarul Central, institutia doreste clarificarea problemei privind existenta a mai multe depozitare.

"Sibex si domnul Ancuta nu au nicio legatura cu aceasta problema, este pur si simplu vorba de clarificarea unei ambiguitati de reglementare specifice Romaniei. Nu e vorba de faptul ca vrem noi sa fim monopol, pentru ca pana la urma asa am fost obligati sa fim. Pe de alta parte, eu si colegii mei incercam sa folosim toate modalitatile aflate la indemana, pentru ca avem si noi niste actionari ale caror interese trebuie sa le aparam. E neplacuta solutia, n-am dorit-o noi, insa ca administrator trebuie sa caut solutii ca sa protejez societatea", a mai precizat Sergiu Pop.

Depozitarul Central Sibex are un capital social de 12 milioane de lei si este controlat de Bursa din Sibiu, care detine 58% din capitalul social al depozitarului, restul de 42% reprezentand aportul SIF-urilor si al caselor de brokeraj.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (Sibex) a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania. Contracte futures si optiuni, ce au ca activ suport actiuni, rate de schimb si aur, sunt disponibile pentru tranzactionare pe piata Sibex printr-un sistem de tranzactionare electronic.