Indicii Bursei de Valori București au incheiat saptamana cu creșteri semnificative, insa pe fondul unei lichiditați care s-a menținut sub media ultimei perioade. Cea mai mica apreciere a fost inregistrata de indicele compozit BET-C, la doar 2,03%, acesta impreuna cu BET-NG fiind singurii care au avut variații mai mici de 2,5%; la polul opus, indicele BET-FI a crescut astazi cu 2,85%, dupa ce inregistrase un maxim al zilei de 21.450,58 (+2,99%).

Sectoarele financiar și petrolier au fost motoarele principale ale zilei, acțiunile BRD, banca Transilvania, Petrom și Rompetrol Rafinare avand cea mai mare influența pozitiva asupra evoluției pieței. Lichiditatea pieței a fost in creștere fața de ieri, dar deși cea mai lichida companie, SIF5, a realizat astazi peste 4,4 milioane RON, valoarea totala a acțiunilor tranzacționate pe secțiunea BVB nu a atins decat 17,12 milioane RON; la aceasta s-au adaugat 1,14 milioane RON in tranzacții cu titluri de stat și obligațiuni ale Bancii Europene de Investiții. Pe secțiunea RASDAQ s-au realizat tranzacții in valoare de 761 mii RON.

Rompetrol Rafinare a crescut astazi cu 4,23%, cea mai mare variație dintre companiile cele mai lichide ale pieței, in urma speculațiilor cu privire la efectele respingerii de catre CNVM a cererii facute de The Rompetrol Group pentru amanarea termenului de depunere a documentației pentru ofertele de preluare pentru Rompetrol Rafinare și Rompetrol Well Services.

CNVM a mai cerut sa i se aduca la cunoștința prețurile tranzacțiilor prin care KazMunaiGaz a achiziționat The Rompetrol Group; cele doua tranzacții, vizand 75%, respectiv 25% din companie, au fost realizate in 2007 și 2009. Aceasta cerere a starnit speculații cu privire la posibilitatea ca CNVM sa stabileasca drept referința pentru prețurile din ofertele de preluare nivelul din 2007 in locul nivelului curent.