Jean-Claude Trichet, președintele Bancii Centrale Europene, a declarat astazi ca ECB ar putea menține nivelul de referința al dobanzii la actualul nivel scazut in momentul in care economia eurpoeana va incepe sa iși revina. Trichet a declarat ca „strategiile de ieșire” trebuie ințelese mai mult ca un cadru de retragere a diferitelor masuri „neconvenționale” aplicate pana acum de ECB, masuri care nu includ considerații cu privire la politica monetara. De asemenea, ECB iși va reduce nivelul creditelor de urgența acordate bancilor doar in masura in care nivelul general al creditarii din economie va atinge un nivel normal, iar riscurile inflaționiste vor reveni.

Declarațiile președintelui Trichet, precum și rezultatele parțial pozitive cu privire la șomajul din SUA publicate astazi, au contribuit la avansul piețelor europene, principalii indici bursieri occidentali inregistrand creșteri de peste 1%. Cu toate acestea, apetitul pentru risc nu a fost universal, unii investitori preferand siguranța bondurilor guvernamentale. Astfel, randamentul notelor germane la doi ani a scazut la 1.09%, cel mai jos nivel din ultimii 19 ani, dupa ce atinsese un minim al zilei de 1.08%.

Lonmin Plc, cel mai mare producator mondial de platina, a crescut cu 9.4% pe piața londoneza dupa ce Exane BNP paribas și RBC Capital Markets au declarat ca eșecul foarte probabil al tentativei de fuziune dintre Xstrata Plc și Anglo American Plc ar putea crește șansele unei noi oferte de preluare a companiei. Astfel Xstrata, care deține deja 25% din Lonmin și a abandonat o oferta de preluare in 2008, ar putea relua negocierile cu compania. La prețul actual, preluarea restului de 75% din Lonmin ar reprezenta pentru Xstrata o investiție de aproximativ 3.7 miliarde de dolari. Acțiunile Lonmin erau cotate la 1578p la inchiderea pieței londoneze.

Royal Bank of Scotland nu va rascumpara bonduri in valoare de 1.6 miliarde de dolari dupa ce autoritațile au obiectat la folosirea ajutorului guvernamental in acest scop. In paralel, raportarile financiare ale bancii au indicat ca aceasta și-a redus in 2009 nivelul de creditare, in pofida condițiilor impuse de finanțarea guvernamentala.

Air France a declarat ca intenționeaza sa elimine aproximativ 1500 de locuri de munca și sa iși reduca capacitatea de transport de pasageri cu 5% pentru a reduce costurile de operare și a-și alinia numarul de locuri oferite cu nivelul redus al cererii. De asemenea, capacitatea de transport de marfa va fi redusa cu 15%. Acțiunile Air France-KLM au inchis sesiunea pariziana in creștere cu 1.4%, dupa un avans maxim inregistrat astazi de 2.3%.

Acțiunile GlaxoSmithKline Plc au crescut astazi cu 0.9% dupa ce FDA a publicat o analiza pozitiva a efectelor vaccinului companiei contra cancerului cervical, Cervarix. Cervarix a avut anul trecut vanzari globale de 1.4 miliarde de dolari și este evaluat de FDA pentru aprobarea spre vanzare pe piața americana, in concurența cu vaccinul Gardasil produs de Merck. Acțiunile GlaxoSmithKline au inchis sesiunea la 1888p.