Indicele londonez FTSE a crescut aastazi cu 1.68%, fiind ajutat de evolutiile pozitive generate de speculatiile privind potentialele achizitii ale Cadbury Plc si Lonmin Plc. La randul sau, indicii DAX al pietei germane si CAC al celei pariziene au crescut cu 1,47%, respectiv 1.50%, alimentati de sentimentul pozitiv din piete si de cresterile de astazi de pe piata asiatica.

Indicele de incredere a investitorilor europeni publicat de institutul german Sentix a crescut in august la -14.6 de la -17 in luna anterioara. Valoarea, cea mai ridicata de dupa iulie 2008, a fost totusi sub asteptarile de -13.7 ale pietei.

Comenzile industriale din Germania au crescut pentru a cincea luna consecutiv in iulie, variatia de 3.5% venind dupa o crestere de 3.8% inregistrata in iunie. Cresterea a depasit semnificativ asteptarile de 2% ale economistilor si a dus la reducerea declinului inregistrat fata de aceeasi perioada a anului trecut la 19.8%. O contributie semnificativa la aceasta evolutie a fost data de cresterea de 10.3% a cererii interne.

Producatorul britanic de dulciuri Cadbury a refuzat o oferta de preluare din partea Kraft Foods, a doua companie de produse alimentare la nivel mondial. Oferta, de 300 pence in numerar si 0,2589 actiuni Kraft pentru fiecare actiune Cadbury, evalueaza compania britanica, la pretul de inchidere de vineri al actiunilor Kraft Foods, la 10,2 miliarde GBP. Refuzarea ofertei de catre board-ul companiei a trimis actiunile Cadbury peste nivelul de 745 pence, nivel la care sunt evaluate de catre oferta Kraft Foods. Exista posibilitatea unor alte oferte de preluare din partea rivalilor Nestle SA sau Hershey Co, fapt ce ar putea duce la o imbunatatire a ofertei din partea Kraft Foods. Oficialii companiei au declarat ca vor continua planurile de preluare a Cadbury, in ciuda refuzului board-ului. Actiunile Cadbury au inchis sedinta de astazi la 783 pence, in crestere cu 38%.

Dow Jones raporteaza ca Deutsche Telekom AG si France Telecom SA au decis sa-si uneasca diviziile de telefonie mobile din Marea Britanie pentru a forma cel mai mare operator mobil al tarii. Deutsche Telekom se afla de cateva luni in discutii cu concurentii de pe piata britanica pentru o eventuala vanzare sau fuziune a dviziei britanice T-Mobile, ce ar duce numarul de operatori de pe piata la patru. Piata britanica este singura din cele 16 pe care activeaza Deutsche Telekom in care compania a cunoscut o scadere a numarului de clienti in al doilea trimestru. Actiunile Deutsche Telekom s-au apreciat astazi cu 0,53%, pana la 9,45 EUR.