Comisia Europeana a publicat astazi estimarile actualizate pentru evoluția economiei țarilor membre in ultimele doua trimestre ale acestui an. Astfel, pentru zona euro creșterea estimata este de 0.2% pentru Q3 și de 0.1% pentru Q4, ceea ce ar menține evoluția pentru intregul an la o scadere de 4%.

Anunțul a avut ca efect o reducere a declinului inregistrat astazi pe piețele europene. Volumul producției industriale din zona euro a scazut in iulie cu 0.3% fața de luna anterioara, un declin care a depașit estimarile medii de -0.2% ale analiștilor; declinul anual a fost de 15.9%.

Scaderea este rezultatul eforturilor companiilor europene de a-și eficientiza activitatea, prin reducerea producției și a costurilor in condițiile scaderii vanzarilor. Un raport separat a indicat o scadere a volumului plaților salariale din zona euro cu 0.5% in al doilea trimestru al anului.

Prețurile de producție și import din Elveția au scazut in august intr-un ritm mai redus decat in luna anterioara, in care inregistrasera cel mai abrupt declin din ultimii 30 de ani. Scaderea anuala a fost de 5.5%, mai mare decat așteptarile de 5.4% ale economiștilor. Declinul a fost cel mai semnificativ pentru energie și produse intermediare, de 10.7%, respectiv 7.4%. Fața de luna