Comisia Juridica din Senat a amanat, miercuri, avizarea initiativei legislative ce prevede eliminarea pragului de detinere de 1% la SIF-uri, invocand lipsa unui punct de vedere al guvernului, dupa ce initiativa a fost amanata si marti, din lipsa de cvorum, potrivit NewsIn care il citeaza pe senatorul Ovidiu Marian. Initiativa legislativa va fi rediscutata saptamana viitoare.

"S-a amanat pentru saptamana viitoare. S-a pretextat lipsa unui aviz de la Ministerul de Finante, desi exista aviz de la CNVM, de la Ministerul Justitiei si, desi aceasta comisie juridica nu trebuie decat sa dea un aviz, sa spuna da sau nu, presedintele nu a vrut sa supuna la vot in aceasta comisie, ci a invocat tot felul de pretexte", a declarat Ovidiu Marian.

"Probabil, ca urmare a lobby-ului facut de presedintii de SIF-uri se va face in asa fel incat sa se taraganeze la nesfarsit acordarea unui simplu aviz. Insa, pana la urma, tot vor trebui sa-l supuna votului, ori ca-i da, ori ca-i ba", a adaugat senatorul.

Dupa avizarea proiectului de lege, acesta ar urma sa fie introdus pe ordinea de zi a Parlamentului, pentru a intra in dezbatere.

In luna iunie, mai multi senatori si deputati, in frunte cu Ovidiu Marian, au redactat o propunere legislativa pentru ridicarea pragului de detinere de 1% la societatile de investitii financiare (SIF).

Propunerea vine in contextul in care, anterior, Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate cu privire la pragul de detinere de 1% din capitalul societatilor de investitii financiare, dupa ce decizia fusese amanata la termenele din 2 iunie, 16 iunie si 7 iulie.

Firma Comrimet, unul dintre actionarii SIF Oltenia, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate a pragului de detinere la SIF-uri, in cadrul unui proces pe care il avea cu societatea de investitii, judecat la Tribunalul Dolj.

Potrivit legislatiei in vigoare, investitorii nu pot detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare (SIF).