Scaderea prețului petrolului și al materiilor prime a afectat negativ evoluția piețelor europene in prima zi a saptamanii. Astfel, prețul contractelor futures de petrol Brent au scazut sub $69/baril pe piața londoneza, corectand creșterea de saptamana trecuta care condusese la un maxim de peste $72/baril. Cele mai afectate sectoare au fost cele ale companiilor de exploatare și prelucrare a materiilor prime și materialelor de construcții.

In paralel, sectorul financiar a fost la randul sau unul din factorii importanți in scaderea pieței, evoluția sa negativa venind in contextul discuțiilor purtate de oficialii Uniunii Europene cu privire la inființarea a trei agenții care sa supravegheze domeniile bancar, al asigurarilor, pensiilor și valorilor mobiliare.

Nivelul mediu al salariilor in Germania a scazut cu 1.2% (ajustat pentru inflație) in al doilea trimestru al anului fața de aceeași perioada din 2008, pe fondul reducerii orelor de munca și a scaderii cu 9.2% a primelor acordate. In sectorul de producție, veniturile medii inainte de taxe au scazut cu 5%, in timp ce sectoarele auto și de prelucrare a metalelor au cunoscut scaderi de 8.8% respectiv 12%.