Comisia juridica a Senatului a amendat proiectul legislativ de eliminare a pragului la SIF-uri, astfel incat limita maxima de detinere sa fie ridicata la 5%, potrivit NewsIn. Decizia a fost luata dupa aproximativ trei ore de dezbateri, senatorii PSD prezenti in cadrul comisiei fiind impotriva propunerii de eliminare a pragurilor.

"Raportul pe care il intocmeste Comisia de Buget Finante va cuprinde un amendament care se refera la instituirea unui prag de 5% la SIF-uri. Avizul a fost dat cu majoritate de voturi, pentru ca au fost colegi care doresc elaborarea unui intreg pachet de legi care sa reglementeze piata de capital si sectorul SIF, doar ca aceasta este o idee de durata", a declarat senatorul Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii proiectului legislativ.

Din partea Guvernului la Comisia juridica a fost prezent Andrei Gheorghe, seful directiei de avizare a actelor normative din Ministerul Justitiei, care a prezentat insa un punct de vedere negativ, dar neoficial. "Guvernul inca nu a adoptat punctul de vedere, dar exista un material de sedinta in care acest punct de vedere s-a conturat ca fiind negativ, dar nu a fost prezentata inca o ordine de zi pentru sedinta de maine (miercuri, n.r.) ca sa vedem daca a intrat pe ordinea de zi", a spus acesta.

"Desi prin eliminarea pragului de 1% in mod previzibil se poate anticipa o reducere a gradului de atomizare a actionariatului de la SIF-uri, fata de faptul ca marea majoritate a actionarilor de la aceste societati nu sunt profesionisti si nu au cunostintele minime necesare pentru a realiza importanta practica a participatiilor pe care le detin, consideram ca masura de majorare nelimitata trebuie sa asigure totusi un echilibru just intre interesele acestor actionari si interesul SIF-urilor de a-si mentine si dezvolta pozitia deja dobandita pe piata de capital", a precizat Andrei Gheorghe.

Propunerea legislativa trebuie sa ajunga in plenul Senatului pentru a fi supusa la vot, pentru ca apoi sa intre in dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor. Urmatorul pas va fi votarea in plenul Camerei Deputatilor, acesta fiind si forul decizional.

Dupa adoptarea acestui raport, actiunile celor cinci societati de investitii financiare au crescut brusc pana la peste 4%.