Piețele europene au crescut astazi, in ton cu cele din SUA, dupa ce Morgan Stanley a raportat rezultate financiare peste așteptari, iar dolarul a continuat sa piarda teren in fața principalelor valute. Cotația EURUSD a crescut peste 1.50 pentru prima data in ultimele 14 luni, in condițiile creșterii apetitului investitorilor pentru risc.

Acest lucru s-a reflectat și in prețul petrolului și al materiilor prime ― cotația pentru contractele futures pentru petrol Brent au depașit $80/baril, fiind in creștere cu 3.7%, iar prețul contractelor de cupru cu livrare la trei luni a crescut cu 1.4% la London Metal Exchange.

Conform inregistrarilor publicate astazi, consiliul de politica monetara al Bancii Angliei a decis in unanimitate in ședința de pe 8 octombrie menținerea planului actual de achiziții de bonduri in aceasta luna, o decizie cu privire la necesitatea sporirii acestuia fiind amanata pana la publicarea estimarilor economice oficiale in noiembrie.

Decizia de menținere a dobanzii de referința la nivelul actual de 0.5% a fost de asemenea unanima. Raportul Confederation of British Industry privind sentimentul producatorilor industriali britanici a indicat in octombrie o creștere a optimismului acestora, alimentat de așteptarile cu privire la efectele pozitive pe care scaderea lirei le va avea asupra nivelului exporturilor. Indicele general a crescut la 10 de la -16, iar indicele privind comenzile de export a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.