Indicii bursieri vest-europeni au scazut astazi, exceptie facand indicele britanic FTSE 100, care a castigat 0,68%, dupa ce raportul privind cresterea economica a Marei Britanii a aratat o scadere a PIB-ului cu 0,4% in ultimul trimestru, intarind sperantele ca dobanda cheie va ramane la un nivel scazut in urmatoarea perioada. Analistii estimau in medie o crestere anualizata a PIB-ului cu 0,2% in ultimul trimestru.

Economia britanica scade astfel sase trimestre consecutive, in cea mai agresiva recesiune din 1955 pana in prezent. In Franta, consumul populatiei a crescut in luna septembrie cu 2,3%, peste estimarile analistilor, in medie de 0,5%. In Germania, indicele IFO al mediului de afaceri a crescut in luna octombrie la 91,9, de la 91,3 in luna septembrie, ajungand la cea mai ridicata valoare din ultimele 12 luni.

Moneda euro s-a depreciat astazi fata de dolarul american, cotatia EURUSD coborand sub valoarea de 1,5. In consecinta, preturile marfurilor au scazut pe piata americana, ducand la deprecierea actiunilor din sectorul energetic.