Actionarii minoritari ai Fondului Proprietatea (FP) considera ca vanzarea actiunilor printr-un sistem extrabursier, precum platforma Romanian Over-The-Counter (ROTC) propusa de Asociatia Brokerilor, ar putea reprezenta un impediment pentru listarea la BVB, deoarece s-ar forma un pret mai mic al titlurilor. Acestia spun ca trebuie urgentata listarea actiunilor Fondului Proprietatea la BVB pentru a maximiza castigurile actionarilor.

"Nu trebuie uitat ca obiectivul Fondului Proprietatea este acela de a se lista la BVB si eventual la o bursa internationala. Actionarii ar trebui sa insiste pe dreptul lor fundamental, acela de listare a Fondului la BVB prin intermediul managerului de fond, Franklin Templeton. Astfel, cred ca tranzactionarea pe platforma ROTC nu indeplineste acest obiectiv. E o solutie de compromis", a declarat Corin Trandafir, reprezentantul familiei Malaxa si membru al Consiliul de Supraveghere al FP, in cadrul unei dezbateri organizate de Fondul Proprietatea si Mediafax.

"Cred ca propunerea de tranzactionare prin ROTC s-a nascut din disperarea actionariatului privat dupa amanarea de mai multe ori a obiectivului Fondului Proprietatea, acela de a lista actiunile Fondului", a mai spus Corin Trandafir.

Totodata, Greg Armstrong, reprezentant al actionarului Cartesian Capital Group, a precizat ca tranzactionarea printr-un sistem extrabursier va crea un pret de piata inferior unei listari pe o piata reglementata, adaugand ca platformele de tip OTC, caracterizate ca fiind mai putin lichide si mai putin reglementate, sunt mai bune pentru companiile mici.

El a mai spus ca alegerea managerului de fond si continuarea listarii va aduce valoare adaugata tuturor actionarilor.

De asemenea, si Adrian Harris, reprezentantul pentru ECE al Schroders Investment Management, a sfatuit actionarii sa astepte listarea Fondului Proprietatea pe o piata reglementata.

"Sa ne intoarcem la procesul de listare. Avem un manager excelent, sa il lasam sa isi faca treaba si sa mai asteptam 12 luni pentru a putea lista Fondul Proprietatea", a spus Harris.

Atat Adrian Harris, cat si Greg Armstrong sunt de parere ca pietele nereglementate nu sunt potrivite pentru investitorii institutionali care vor sa cumpere pachete substantiale.

"Cea mai mare parte a investitorilor institutionali sunt fonduri de pensii, care au reguli stricte in ceea ce priveste actiunile in care pot investi: acestea trebuie sa fie listate pe o piata reglementata", au aratat acestia.

Adunarea Generala a Asociatiei Brokerilor a aprobat in luna septembrie sistemul extrabursier Romanian Over-The-Counter (ROTC), in cadrul caruia vor fi incheiate tranzactii utilizand ordine de tip Deal.

Pentru a putea fi tranzactionate prin sistemul ROTC companiile trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fie inregistrata la Depozitarul Central si sa nu existe clauze de preemtiune in statut care pot afecta tranzactiile. Intermediarii care vor participa la sistemul de tranzactionare ROTC vor trebui sa semneze un regulament specific.

Recent, Asociatia Brokerilor a primit acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa lanseze sistemul extrabursier ROTC.