Pietele europene au inregistrat cresteri importante astazi, principalii indici ajungand in jurul maximelor anuale. In urma scaderii temerilor privind efectelor problemelor Dubai World, indicii au recuperat o mare parte din pierderile inregistrate la finalul saptamanii anterioare. Indicele german DAX a inchis astazi in crestere cu 2,68%, doar doi dintre componentii indicelui terminand sedinta pe minus.

Datele macroeconomice au aratat o crestere usoara a ratei somajului in zona euro in luna octombrie, de la 9,7% la 9,8%. In Germania, rata somajului a ramas la 8,1% in aceasta perioada. Vanzarile de retail au avut o crestere de 0,5% in luna octombrie in Germania, putin peste estimarile analistilor, de 0,4%. In Marea Britanie, pretul mediu al caselor a crescut cu 0,5% in luna noiembrie, putin peste asteptarile analistilor.

Indicele PMI a aratat o crestere a activitatii manufacturiere in zona euro in luna noiembrie. Moneda euro s-a apreciat astazi puternic fata de dolarul american, cotatia EURUSD trecand peste nivelul de 1,51. Devalorizarea dolarului a dus la cresteri importante in piata marfurilor, pretul unciei de aur atingand un nou maxim istoric si situandu-se temporar peste nivelul de $1200.