Piețele europene au crescut astazi, ajutate de avansul inregistrat de acțiunile bancilor și ale companiilor de asigurari, precum și de datele macroeconomice pozitive publicate in UE și Marea Britanie.Indicele prețurilor de consum din zona euro a crescut in noiembrie cu 0.5% fața de aceeași luna a anului trecut, mai puțin decat estimarea inițiala de 0.6%.

Aceasta a fost prima creștere anuala a indicelui din ultimele șapte luni, dupa ce scaderea incetinise la 0.1% in octombrie, și este cauzata in principal de efectul creșterii prețului la combustibili – efect care se va face simțit și in perioada urmatoare.

Indicele sectoarelor industriale de producție și servicii din zona euro publicat de Markit Economics a crescut in decembrie la 54.2 de la 53.7 in noiembrie, atingand cel mai ridicat nivel de dupa octombrie 2007 (valorile peste 50 reprezinta creșteri).

Indicele serviciilor a avansat de la 53 la 53.7, iar cel al sectorului de producție a crescut de la 51.2 la 51.6.Numarul celor care primesc ajutor de șomaj in Marea Britanie a scazut in mod neașteptat in noiembrie pentru prima data dupa februarie 2008, declinul fiind de 6300.