BRD-Groupe Societe Generale si Raiffeisen Capital & Investment pot tranzactiona incepand de marti pe Piata Derivatelor administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), au anuntat intr-un comunicat comun BVB si Casa de Compensare Bucuresti (CCB). Anuntul vine dupa ce, la sfarsitul lunii decembrie 2009, Casa de Compensare Bucuresti a acordat acestor entitati, calitatea de membru compensator individual in Sistemul de Compensare-Decontare administrat de CCB.

"Inceperea tranzactionarii pe Piata Derivatelor de catre participanti de elita care se regasesc in pozitiile de top ale clasamentului activitatii de tranzactionare in cadrul BVB reprezinta o recunoastere a cresterii interesului comunitatii intermediarilor si al investitorilor pentru instrumentele financiare derivate listate la BVB", se arata in comunicatul comun al celor doua institutii.

In prezent, pe Piata Derivatelor activeaza un numar de 27 de intermediari autorizati, printre care se regaseste unica institutie de credit inregistrata ca market maker pe un contract futures listat pe o piata bursiera din Romania, respectiv RBS Bank (Romania) pe contractul valutar EUR/RON Futures.

Piata Derivatelor a fost lansata in luna septembrie 2007 si reprezinta piata reglementata la termen administrata de BVB in conformitate cu prevederile Codului BVB-Operator de Piata: “Cartea II – Piata Reglementata la Termen”. Instrumentele financiare derivate listate sunt contracte futures avand activ suport indici bursieri, actiuni si valute.

CCB a fost infiintata in 2007 in dubla calitate de casa de compensare si de contraparte centrala, pentru a desfasura operatiuni post-tranzactionare specifice instrumentelor listate pe Piata Derivatelor, respectand legislatia incidenta precum si utilizand principii si mecanisme recunoscute de standardele si de practicile internationale in domeniu.