Indicii bursieri europeni au avut o evolutie mixta astazi, pe fondul stirilor macroeconomice usor negative. In zona euro, vanzarile de retail au scazut in luna decembrie cu 1,2%, sub estimarile analistilor, care estimau in medie o stagnare a acestora. Indicele german DAX a pierdut 0,25% din valoare, dupa ce vanzarile de retail au scazut in mod neasteptat in luna decembrie cu 1,1%. Analistii estimau o crestere a acestora cu 0,3%.

Fata de aceeasi perioada a anului anterior, vanzarile se afla cu 2,8% mai jos. Comenzile primite de fabricile germane in ultima luna au crescut cu 0,2%, sub asteptari, in medie de 1,5%. In Marea Britanie, indicele Halifax al pretului mediu al locuintelor a aratat o crestere a acestora cu 1%, peste estimarile medii de 0,5%.

Pe fondul stirilor macroeconomice si a comentariilor hawkish ale oficialilor Rezervei Federale a SUA, moneda euro si-a continuat deprecierea fata de dolarul american, cotatia EURUSD trecand sub nivelul de 1,435. Drept consecinta, preturile materiilor prime a cunoscut o scadere astazi.