Piata de capital romaneasca are cel mai ridicat potential de crestere din Europa Centrala si de Est, in contextul scaderii aversiunii fata de risc, se arata intr-un raport al Erste Bank. Totodata, analistii grupului financiar austriac sunt de parere ca in 2010 bursele din Europa Centrala si de Est vor avea pe ansamblu performante mai bune decat cele din zona euro.

Acestia estimeaza ca indicele BET va avansa in acest an cu 77%, devansand indicele rus RTS, care ar putea creste cu 49% in acest an, si pe cel al Bursei din Praga, care se va aprecia cu 43%. Pietele din Austria, Turcia, Polonia si Croatia sunt percepute ca oferind un potential de crestere cuprins intre 20% si 30%, in vreme ce Ungaria se situeaza in partea inferioara a comparatiei efectuate de Erste Bank cu privire la potentiala crestere, analistii prognozand ca indicele BUX va scadea cu 3% in 2010.

Analistii Erste Bank mai mentioneaza ca preluarea Bancii Transilvania de catre un jucator important pare a fi o chestiune de timp, avand in vedere ca banca va avea nevoie de sustinerea unui actionar strategic pentru a activa intr-o piata din ce in ce mai competitiva.

Turbomecanica ar putea reprezenta o alta tinta de preluare, datorita expertizei sale ca furnizor al unor jucatori de top din acest sector, precum General Electric, Pratt & Whitney, Rolls Royce, Agusta. Compania este controlata de catre manageri si actionari care sunt interesati sa vanda participatiile, insa pretul cerut este substantial mai mare decat pretul curent din piata.

Analistii Erste mai arata ca Fondul Proprietatea, ale carui active sunt evaluate la trei miliarde de euro, ar putea fi listat in anul 2011, iar autorii raportului sunt de parere ca acest lucru va duce la cresterea lichiditatii pietei cu doua milioane de euro pe sedinta.