Pietele primare de emisiune de capital din Europa au inregistrat o revigorare consistenta in trimestrul IV din 2009, atat in volum, cat si in ceea ce priveste valoarea ofertelor publice initiale, arata un raport al PricewaterhouseCoopers IPO Market Watch Europe. "Cu toate acestea cotarea s-a dovedit dificila in contextul unei piete a cumparatorilor. In ultimul trimestru al anului 2009 au fost inregistrate 61 de oferte publice initiale in Europa, cu o valoare de ofertare de 4,994 miliarde euro", se arata in raport.

In comparatie, in trimestrul anterior din 2009 s-au inregistrat 44 de listari care au atras de pe piata 1,375 miliarde de euro, iar fata de aceeasi perioada a anului 2008 s-au derulat 64 de oferte publice initiale, cu o valoare de 1,238 miliarde de euro, mai spun autorii raportului.

Cea mai mare valoare a ofertelor publice de emisiune de capital a fost raportata de piata NYSE Euronext, acolo unde 13 listari au strans de pe piata 1,907 miliarde de euro (in acelasi trimestru din 2008 s-au inregistrat tot atatea listari, insa acestea au atras doar 6 milioane de euro de pe piata).

  • Bursa londoneza- locul al treilea. 14 listari care au strans 951 mil euro

Cele mai multe listari s-au inregistrat la Bursa din Varsovia (WSE), cele 16 oferte publice de emisiune de capital adunand 1,454 miliarde de euro de pe piata (in comparatie cu 23 de listari in trimestrul IV din 2008, care au atras 555 de milioane de euro).

In mod atipic, bursa londoneza s-a clasat doar pe locul trei, cele 14 listari de la London Stock Exchange atragand 951 de milioane de euro din piata (cu doua listari mai multe decat in trimestrul patru din 2008 cand s-au atras de pe piata 666 de milioane de euro).

Noua dintre aceste oferte publice de listare s-au derulat pe piata secundara AIM (Alternative Investment Market) si au atras 388 de milioane de euro, acelasi numar de listari ca si in ultimul trimestru din 2008, dar atunci s-au colectat doar 3 milioane de euro. Celelalte listari s-au derulat pe Piata principala, valoarea acestora ridicandu-se la 563 de milioane de euro.

  • Varsovia- cea mai mare listare - 1,4 miliarde euro

Piata din Varsovia a inregistrat cea mai mare listare din acest trimestru, compania energetica poloneza, PolskaGrupa Energetyczna atragand de pe piata 1,407 miliarde de euro. A doua cea mai mare oferta publica de listare a fost cea a companiei olandeze de asigurari Delta Lloyd, care s-a listat la NYSE Euronext si a atras din piata 1,016 miliarde de euro.

Cea de-a treia cea mai mare listare s-a derulat tot la NYSE Euronext si a fost a companiei franceze de bunuri industriale CFAO, care a atras 806 milioane de euro. Iar, cea de-a patra cea mai mare listare, a fost a companiei de investitii Gartmore Group, care a atras 378 de milioane de euro la London Stock Exchange.

“Dupa mai mult de un an in care pietele primare de emisiune de capital au fost aproape inchise, pietele europene dau semne clare de revigorare, desi cotatiile raman sub presiunea exercitata de cumparatori, negocierea cu investitorii institutionali fiind foarte dificila. Cel de-al patrulea trimestru a fost cea mai buna perioada din ultimul an pentru pietele de emisiune de capital, din perspectiva valorii ofertelor de listare; indicii pietei au incheiat anul 2009 in crestere, ceea ce ar putea anticipa un an 2010 bun pentru acest sector”, a declarat Richard Weaver, Partener, Capital Markets Group, PricewaterhouseCoopers LLP.

  • Bursa luxemburgheza- 8 oferte de listare (456 mil. euro)

Bursa din Luxemburg a inregistrat in trimestrul IV opt oferte publice de listare, cu o valoare combinata de 456 de milioane de euro, o imbunatatire remarcabila fata de anul trecut cand s-au derulat patru listari, care insa nu au atras deloc capitaluri din piata, spre deosebire de trimestrul al treilea din 2009 cand s-au derulat sapte listari, care au atras de pe piata 817 milioane de euro.

Bursa italiana s-a bucurat de un trimestru IV mai bun comparativ cu perioada similara din 2008, cu trei listari care au atras 121 de milioane de euro (fata de niciuna in trimestrul IV 2008), in vreme ce Deutsche Börse a gazduit o singura listare evaluata la 48 de milioane de euro, (fata de nicio capitalizare in perioada similara a anului precedent). La NASDAQ OMX s-au inregistrat trei listari care au atras 38 de milioane de euro (in urma cu un an s-au desfasurat noua oferte publice initiale nefinalizate).

  • Spania- o singura listare- 12 mil. euro

La Bursa spaniola (BME) s-a initiat o singura oferta publica de listare in valoare de 12 milioane de euro (fata de niciuna in trimestrul patru din 2008), situatie similara cu cea de pe pietele din Oslo (Børs & Axess), care au atras 7 milioane de euro (in comparatie cu doua listari in trimestrul patru din 2008, cu o valoare de 11 milioane de euro). Bursa elvetiana SIX a inregistrat o oferta publica de listare, neconcretizata. Bursa din Atena, Wiener Börse si ISE, nu au derulat nicio oferta publica de listare in trimestru IV 2009.

“Odata cu deschiderea pietelor si revenirea in actualitate a proiectelor de listare, ne mentinem estimarea ca pietele de emisiune de capital europene isi vor reveni in prima jumatate a anului 2010, cu conditia sa nu se produca neasteptat un soc financiar major.

Privind la nivel global, ne asteptam ca piata chineza sa continue in acest an evolutia puternica, bazata pe rolul principal in ceea ce priveste pietele de emisiune de capital pe care l-a avut in 2009, iar in Statele Unite ne asteptam ca piata sa aiba o evolutie buna. Europa a ramas in urma in ceea ce priveste eforturile de a iesi din recesiune, iar acest lucru este probabil sa se reflecte si in revenirea mai lenta a activitatilor de listare pe pietele locale, in vreme ce instabilitatea politica din Marea Britanie ar putea juca de asemenea un rol in diminuarea numarului ofertelor publice de listare pe bursa londoneza, atat a companiilor locale, cat si a celor internationale”, a adaugat Tom Troubridge, Leaderul Capital Markets Group, PricewaterhouseCoopers LLP.

  • NYSE Euronext - primul loc in Europa dupa valoarea ofertelor publice de listare, cu 36 de proiecte (1,9 mld.euro)

Per total in anul 2009, la nivel global, NYSE Euronext a ocupat primul loc in ceea ce priveste valoarea ofertelor publice de listare, cu 36 de proiecte care au atras 1,908 miliarde de euro. Bursa londoneza s-a clasat pe locul secund cu 25 de listari, care au atras 1,660 de miliarde de euro, iar bursa din Varsovia a incheiat anul pe locul trei in privinta valorii listarilor, cu 38 de proiecte care au atras 1,594 de miliarde de euro. In intreaga Europa s-au derulat 151 de proiecte de listare cu o valoare combinata de 6,834 de miliarde de euro, mai putin de jumatate fata de cele 337 inregistrate in 2008 care au atras 13,597 de miliarde de euro.

  • SUA -de la 3 listari, la 34 de proiecte in valoare de 11,4 miliarde de euro

Pietele din Statele Unite ale Americii au inregistrat un reviriment considerabil in trimestrul patru, derulandu-se 34 de proiecte, in valoare de 11,476 de miliarde de euro, cu o crestere semnificativa fata de aceeasi perioada a anului 2008, cand s-au derulat numai trei listari care au atras 189 de milioane de euro. A fost considerabil mai bine decat in trimestrul trei din 2009, cand s-au derulat 20 de listari care au atras de pe piata 4,016 miliarde de euro.

Pentru intregul an 2009, bursele americane au raportat 68 de oferte publice de emisiune de capital, care au atras 17,212 miliarde de euro de pe piata, situand piata americana pe pozitia a doua din acest punct de vedere in urma Chinei (atat China continentala, cat si Hong Kong-ul), insa inaintea Europei. Valoarea este comparabila cu cea din 2008, cand 57 de listari au atras 19,092 de miliarde de euro, suma care include si oferta publica initiala a Visa Inc. care a atras 11,510 miliarde euro.

  • China - 172 de listari, adica 42,2 miliarde euro

China s-a clasat pe primul loc in ceea ce priveste valoarea atrasa de cele 172 de oferte publice de listare, acestea insumand 42,265 de miliarde de euro, cu mult peste valorile inregistrate in Statele Unite si Europa. Hong Kong a gazduit 73 de listari in 2009, care au atras 22,542 de miliarde de euro, in comparatie cu doar 49 de listari in 2008, in valoare de 5,760 de miliarde de euro. In China continentala (bursele Shanghai si Shenzhen) au fost 99 de oferte publice de listare anul trecut, care au atras 19,723 de miliarde de euro, fata de 77 de listari in anul 2008, cu o valoare combinata de 10,115 miliarde de euro.