Piețele europene au crescut astazi pentru a doua zi consecutiv, ajutate de rezultatele macroeconomice pozitive de pe ambele parți ale Atlanticului. Indicele londonez FTSE a realizat cea mai mare creștere procentuala, de 1.14%, dintre indicii piețelor occidentale, fiind urmat de indicii piețelor din Zurich (SMI +0.86%) și Frankfurt (DAX +0.81%). Indicele Markit al activitații de producție industriala din Marea Britanie a crescut in ianuarie in cel mai rapid ritm din ultimii 15 ani.

Nivelul indicelui a urcat la 56.7 in prima luna a acestui an, fața de 54.6 in decembrie (valorile peste 50 reprezinta creșteri); așteptarile economiștilor indicau o reducere a ritmului de creștere la 53.9. Industria de producție din țarile zonei euro a avansat la randul sau in ianuarie, rata de creștere fiind cea mai rapida din ultimii doi ani. Indicele PMI publicat de Markit Economics a crescut de la 51.6 in decembrie la 52.4, depașind estimarea inițiala de 52 publicata pe 21 ianuarie.

Tema deficitului bugetar al Greciei ramane una centrala pentru oficialii UE, aceștia declarand astazi ca guvernul elen va trebui sa adopte masuri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar la nivelul normelor fiscale ale uniunii. Comisia Europeana va publica peste doua zile o analiza a planului de reduceri de cheltuieli avansat de Grecia.