Sectorul societatilor de investitii financiare a scazut cu aproape 5% in sedinta de marti a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), dupa ce deputatii din comisia economica au avizat negativ proiectul de ridicare a pragului la SIF-uri la 5%. Indicele general al pietei a crescut insa cu 1%, pe un rulaj in crestere.

BET-C, indicele compozit al BVB, a urcat cu 1,03%, pana la 2.920,69 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a crescut cu 2,39%, la 5.034,58 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut insa 4,91%, ajungand la 27.342,78 puncte, dupa ce proiectul de lege privind majorarea pragului la SIF-uri a primit aviz negativ in comisia economica a Camerei Deputatilor.

"Comisia de politica economica a dat un aviz negativ ca urmare a faptului ca in cadrul acesteia erau mai mult reprezentanti de la PSD si reprezentantii SIF-urilor bineinteles ca au vorbit impotriva proiectului. Este bine totusi ca proiectul merge mai departe si cred ca saptamana viitoare va fi discutat de comisia de buget-finante. Eu unul ma bazez pe votul din plen, pentru ca acela este suveran, iar acolo nu conteaza ca au fost avize negative sau pozitive", a declarat senatorul PD-L Ovidiu Marian, initiatorul proiectului, citat de Ziarul Financiar.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, a coborat cu 0,66%, la 501,95 puncte, in vreme ce BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a crescut cu 4,09%, pana la 665,63 puncte.

Valoarea tranzactiilor realizate pe piata reglementata a BVB a urcat la 44,31 milioane de lei, echivalentul a 10,73 milioane de euro.