Indicii bursieri europeni au cunoscut cresteri astazi, investitorii preconizand ca Banca Centrala Europeana se va implica in stabilizarea situatiei financiare a Greciei, dupa ce presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, si-a scurtat vizita in Australia pentru a putea participa la o intalnire a liderilor financiari din Europa.

Mai multi oficiali europeni au facut astazi afirmatii de natura sa confirme ipoteza ca membrii zonei Euro vor ajunge la un acord pentru a acorda un sprijin financiar Greciei.

Moneda Euro s-a intarit puternic fata de dolarul american, cursul EURUSD crescand cu circa 1%. Ca urmare a temperarii temerilor privind un colaps financiar al Greciei, actiunile din sectorul financiar au cunoscut cresteri puternice: Deutsche Bank a castigat 2,8%, iar BNP Paribas 1,8%. Cresteri semnificative s-au inregistrat si in sectorul minier, pe fondul aprecierilor din piata marfurilor, cauzate de intarirea monedei euro fata de dolarul american.

Astfel, actiunile Rio Tinto au castigat 3,7%, iar actiunile Xstrata 4,5%. In Germania, datele privind exporturile au aratat o crestere neasteptata a acestora in luna decembrie, cu 3%. Analistii estimau anterior o scadere a exporturilor cu 0,1%.