Pietele europene au scazut astazi pentru prima data in ultimele șase zile dupa ce saptamana trecuta inregistrasera cel mai mare avans din ultima jumatate de an. Ingrijorarea investitorilor privind situația financiara a zonei euro, privind atat situația Greciei cat și a Spaniei și Portugaliei, a condus la o continuare a declinului monedei unice, care a pierdut astazi teren in fața dolarului american și a yen-ului japonez.

Cea mai negativa evoluție a fost inregistrata de sectorul farmaceutic, indicele DJ Stoxx Health Care coborand astazi cu 1.18% pe fondul scaderii acțiunilor GlaxoSmithKline și AstraZeneca. La polul opus s-au situat sectoarele financiar și de materii prime, care au inregistrat creșteri medii de aproximativ jumatate de procent.

Oficialii UE au declarat astazi ca Grecia nu a furnizat la timp toate datele solicitate de Eurostat privind contractele swap realizate de guvernul elen pana in 2008, motivul invocat fiind greva recenta a angajaților Ministerului de Finanțe. Conform datelor actuale, Grecia a inițiat contracte swap cu 15 instituții bancare.