Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a interzis firmei Capital Partners din Cehia sa mai activeze pe piata de capital din Romania si a retras atestatul acordat acestei firme, se arata intr-o ordonanta a autoritatii de reglementare. Totodata, CNVM a decis sesizarea Comisiei Europene cu privire la acest caz.

Institutia si-a motivat decizia prin faptul ca, desi societatea nu este autorizata ca intermediar de CNVM, aceasta a desfasurat servicii de brokeraj.

"CNVM a constatat incalcarea prevederilor legale in vigoare, firma de investitii ceha desfasurand direct servicii si activitati de investitii pe teritoriul Romaniei sau utilizand ca intermediar societatea romaneasca Capital Group of Central Europe, societate care nu este autorizata de CNVM si nici nu este notificata ca avand calitatea de agent delegat", potrivit unui comunicat al Comisiei.

Institutia mai precizeaza ca nu a primit nicio notificare de la banca centrala a Cehiei privind prestarea de catre Capital Partners de servicii si activitati de investitii prin intermediul unei sucursale sau a unor agenti delegati.

Compania Ceha poate face contestatie la sanctiunea CNVM in termen de 30 de zile de la data comunicarii.

Firma de investitii Capital Partners a intrat pe piata de capital din Romania in baza liberei circulatii a serviciilor financiare, conform directivei MiFID, si se supune legilor din Cehia.

Capital Partners din Cehia nu are nicio legatura cu firma cu acelasi nume din Romania, care ofera consultanta pentru investitii, fuziuni si achizitii, sau cu fondul de investitii CVC Capital Partners, care detine producatorul de bere Bergenbier SA.