Piețele europene au incheiat saptamana in creștere, ajutate de speculațiile privind iminența unei oferte de ajutor financiar pentru Grecia din partea țarilor zonei euro, precum și de datele macroeconomice pozitive de pe ambele parți ale Atlanticului. Conform unor speculații neconfirmate aparute in presa, Grecia ar putea primi un ajutor financiar de pana la 55 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene.

Miniștrii de finanțe ai Uniunii vor discuta pe 15-16 martie varianta finanțarii unui ajutor pentru Grecia prin emisia de catre UE a unor bonduri garantate de guvernele din zona euro. In paralel, Grecia a anunțat astazi ca scaderea economica anuala din al patrulea trimestru a fost de doar 2.5%, mai mica decat estimarea anterioara de 2.6% facuta cu o luna in urma.

Fața de trimestrul anterior, scaderea economica din Q4 a fost de 0.8%, in linie cu estimarea anterioara. In paralel, rata șomajului din decembrie a scazut la 10.2%, fața de 10.6% in luna noiembrie. Producția industriala din zona euro a crescut in ianuarie in cel mai rapid ritm din ultimii 20 de ani; creșterea lunara a fost de de 1.7% , depașind așteptarile de 0.7%.