Bursa de la New York a crescut, luni, la cele mai inalte cote din ultimul an si jumatate, condusa de catre sectorul de sanatate dupa adoptarea Planului pe Sanatate a lui Barack Obama. Dow Jones a crescut cu 0,41% si Nasdaq cu 0,88%.

Dow Jones a incheiat sesiunea de luni la 10,785.89 puncte, in crestere cu 43.91 puncte (0,4%) comparativ cu sesiunea de vineri. Indicele Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a urcat la randul sau cu 20.99 puncte (0,9%) pana la 2395.40 puncte.

Camera Reprezentantilor din SUA, unde democratii detin majoritatea, a adoptat duminica un controversat proiect de lege a reformei sistemului de asigurari medicale. Acesta este considerat o victorie legislativa majora a presedintelui Barack Obama care a sustinut proiectul si care urmeaza sa-l promulge marti.

Aceasta va permite garantarea unei asigurari medicale pentru 32 de milioane de americani care in prezent nu beneficiaza de acest drept. Obiectivul este de a acoperi 95% dintre americanii cu varste pana la 65 de ani. Cei mai in varsta sunt deja acoperiti printr-un sistem de asigurare publica, Medicare.

Reforma ii obliga, de asemenea, pe particulari sa isi faca o asigurare privata, in caz contrar trebuind sa plateasca o penalitate anuala.