La Bursa din Sibiu, a doua sedinta bursiera de dupa Pasti a fost una in care participantii si-au extins interesul catre toate segmentele pietei: futures, options si spot. Pe segmentul spot al pietei, numarul actiunilor Sibex tranzactionate de la listare a depasit pragul de 10% din capitalul social.

Concret, de-a lungul zilei au fost tranzactionate 194.700 actiuni SBX care, cumulate cu cele transferate anterior de la listare, indica un volum total de 2.274.393 actiuni, adica 10,5% din capitalul social al BMFMS. Tranzactiile din sedinta de miercuri s-au realizat la valori intre 1,76 si 1,84 lei/titlu, iar cotatia a inchis pe maxim, in stationare fata de nivelul anterior.

"Transferarea unui procent important din capitalul social al Sibex in doar doua luni si jumatate indica potentialul bun de interes pentru actiunile companiei”, a declarat un oficial al bursei.

Pe segmentul futures, dupa corectiile din ziua precedenta, preturile nu au avut o directie clara, putand fi observata o evolutie destul de volatila cu interesante schimbari, care au oferit din plin oportunitati speculatorilor intra-day, atat long cat si short. Participantii activi in aria derivatelor au incheiat 6.756 contracte cu o valoare de 15,4 milioane de lei. Dintre acestea, 6.072 contracte au fost realizate pe segmentul futures si 684 pe cel al optiunilor, care a revenit astfel in centrul atentiei. De altfel, volumul tranzactionat pe optiuni in sedinta in discutie este unul record pe acest an. El s-a datorat in principal celor 650 de contracte de tip call incheiate pe scadenta septembrie 2009, la un pret de exercitare de 2,5 lei/actiune, obtinut in schimbul unei prime de 200 lei/contract.

Pe futures, numarul de piete pe care s-au realizat tranzactii a fost de 14, cele mai active provenind de pe segmentul financiar, respectiv al indicelui DEDJIA_RON. In acelasi timp s-a remarcat tendinta de revenire pe crestere a numarului de pozitii futures, care a ajuns la 38.258. Sub aspectul volumului, capul de afis l-a tinut DESIF 5, cu 5.621 contracte, prin care au fost rulate 5,6 milioane de actiuni SIF5. Pentru scadenta iunie, simbolul in discutie a pendulat intre un minim de 1,9081 si un maxim de 1,9570 lei.

Tranzactiile de la inchidere au stabilit un pret de cotare de 1,9460 lei/actiune, in crestere cu 1,6 bani. „Pentru DESIF5 iunie, prima parte a sedintei a fost favorabila speculatorilor intra-day short, pentru ca in partea a doua sa vina randul speculatorilor intra-day long sa-si rotunjeasca randamentele, pentru ambele categorii acestea putand depasi 20%”, a declarat un broker Pentru septembrie 2010, DESIF 5 au fost cotate la 2,01 lei, in plus cu 2 bani iar pentru decembrie la 2,07 lei, in plus cu un ban.

Pentru contractul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, denominat in lei, s-au consemnat tranzactii pe toate scadentele iar numarul acestora era, la ora 17,15, de aproximativ 400. S-a remarcat in special interesul pentru martie 2011, termen pentru care DEDJIA_RON valora 10.950 puncte.