Tranzactiile de joi de la Bursa din Sibiu s-au desfasurat pe fondul revenirii corectiilor pe segmentul derivatelor pe actiuni si pe cel al derivatelor pe indicele american Dow Jones, se arata intr-un comunicat al institutiei. De asemenea, brokerii atrag atentia asupra cresterii sustinute a euro in fata leului, preturile futures urcand pentru toate scadentele. Sesiunea de tranzactionare s-a incheiat cu un volum total de 6.151 contracte (5.446 futures si 705 options), valoarea acestora ajungand la aproape 16 milioane de lei.

  • Speculatorii long par sa-si fi marcat profitul, fapt demonstrat de reducerea numarului de pozitii deschise

"In aceste conditii de piata am asistat la o tendinta de marcare a profiturilor din partea speculatorilor long, fapt demonstrat si de reducerea numarului de pozitii deschise", mai spun oficialii Sibex. Aceasta nu a fost insa foarte puternica, totalul de la inchidere al pozitiilor futures situandu-se la 37.768, semn ca in piata au patruns si alti investitori, cum ar fi cei interesati de protectia portofoliilor.

„In conditiile in care corectiile actiunilor au fost suficient de importante ca sa creeze ingrijorare, investitorii care doresc sa-si pastreze portofoliile pentru a-si mentine avantaje cum ar fi dreptul de a primi dividende sau de a vota in Adunarile Generale au apelat la solutia protectiei prin futures”, a explicat un broker.

  • Pe segmentul derivatelor, au fost preferate pietele mai putin lichide (petrolier, bancar s.a.)

In sectorul derivatelor, numarul de piete pe care participantii au tranzactionat a fost de 13, remarcandu-se si orientarea catre segmente mai putin lichide in ultima vreme la Sibex, cum ar fi cel petrolier sau bancar. „Investitorii incep treptat sa revina si pe alte sectoare, din aceleasi ratiuni legate de posibilitatea acoperirii riscului,” a mai declarat brokerul citat anterior. Centrul de interes s-a mentinut insa in zona financiara, valutara si a indicilor.

Una din cele mai atractive piete a fost cea valutara, unde derivatele EURO/LEU au atras atentia investitorilor pe fondul directiei agresiv ascendente a monedei unice de pe piata inter-bancara, dar si al cresterii cursului oficial. Prin urmare, vanzatorii si cumparatorii au schimbat echivalentul a peste 460.000 euro prin 461 contracte incheiate.

  • Pentru septembrie euro a fost evaluat la 4,14 lei

Scadentele cele mai lichide au fost decembrie si septembrie, fapt care arata ca si strategiile de management al riscului valutar pe termen mediu si lung sunt luate in considerare de participanti. Pentru septembrie euro a fost evaluat la 4,14 lei, in plus cu 2,79 bani, iar pentru decembrie la 4,1594 lei, in urcare cu 2,98 bani. Pe termen scurt (iunie) euro a fost cotat la 4,1288 lei, in ascensiune cu 1,88 bani.

Din nou, cel mai lichid simbol s-a mentinut DESIF5, cu 4461 contacte. Scadenta iunie a atras cel mai mare volum, mai exact 4210 contracte, incheiate la preturi intre 1,89 si 1,9289 lei/actiune si inchiderea a gasit pretul unei actiuni la 1,8947 lei, in scadere cu 5,13 bani. Pentru septembrie 2010, DESIF 5 au fost estimate la 1,96 lei, depreciindu-se cu 5 bani iar pentru decembrie evolutia a fost tot una ”rosie”, pierderea de 4,94 bani conturand o cotatie de 2,0206 lei.

Tranzactiile cu derivatele pe Dow Jones realizate pana la ora 17,30 indicau un volum de peste 500 de contracte. Pentru iunie DEDJIA_RON valora 10.802 puncte, in scadere, la ora mentionata, cu 89 puncte.