George Soros revine cu o un nou avertisment sustinand ca lumea financiara este pe o pista gresita si ca putem avea in aceasta situatie o noua criza economica chiar mai mare decat criza creditelor.

Omul care a "spart" Banca Angliei (si care este inca in masura sa castige 3,3 miliarde de dolari intr-un an), a declarat ca aceeasi strategie de imprumut si a cheltuielilor care ne-a scos din criza din Asia (1998) ne-ar putea duce spre o alta criza daca nu ne invatam lectia la timp, scrie Reuters.

Soros, care a lucrat ca portar pentru a-si plati studiile la London School of Economics, dupa ce a emigrat din Ungaria, ne-a avertizat sa tinem seama de faptul ca lectia de economie moderna a luat-o gresit si ca pietele nu sunt in mod inerent stabile.

"Metodele folosite anterior pentru salvarea sitemului economic au condus acum la un super balon. Daca nu invatam ca pietele sunt in mod inerent instabile si ca e nevoie de stabilitate in ce priveste politicile publice ne vom confrunta cu o bula si mai mare", avertizeaza miliardarul citat de Reuters.

Soros spune ca am inlocuit creditul privat cu cel de stat si astfel s-a marit semnificativ datoria nationala. "Am avut o perioada de aparenta liniste de 10 ani intre criza din Asia din 1998 si criza creditelor din 2008. Daca modelul este repetat,inseamna ca mai avem cel putin inca 8 ani pentru a merge inainte pana la urmatoarea criza", spune cunoscutul om de afaceri.

Declaratiile lui Soros survin dupa declaratia usor optimista facuta de presedintele Fed, Ben Bernanke, care a declarat in Congresul SUA ca nu mizeaza decat pe o crestere economica moderata si a solicitat senatorilor sa elaboreze cat mai repede cu putinta un plan de reducere a deficitului bugetar.

"Chiar daca deficitele ridicate sunt inevitabile pe termen scurt, e nevoie de actiuni determinate pentru a repune bugetul federal pe o cale sanatoasa intr-un mod sustenabil care sa conserve increderea pietelor financiare si a publicului", a mai declarat presedintele Fed.