La Bursa din Sibiu, saptamana a debutat spectaculos, cu o lichiditate in crestere, atat pe segmentul futures cat si pe spot. Pe piata actiunilor s-a inregistrat cel mai bun volum de transfer pentru actiunile Sibex, de la listarea acestora. Participantii au tranzactionat 1.007.377 actiuni SBX reprezentand 4,67 % din capitalul social, la preturi intre 1,89 si 1,96 lei/titlu, cotatia inchizand la 1,95 lei, in scadere cu 2 bani, capitalizarea Sibex fiind de peste 10 milioane de euro.

Pe piata futures interesul a fost la fel de bun, iar la ora 17,15 volumul se ridica la 9.800 de contracte cu o valoare de 9 milioane de euro. Scaderile de pe segmentul derivatelor pe actiuni au readus in prim plan strategiile de hedging de portofoliu, iar investitorii care si-au blocat preturile pe maximele atinse anterior, si-au protejat eficient castiguri de ordinul zecilor de milioane de lei.

„Pentru investitori este esential sa inteleaga ca, cu investitii reduse, isi pot proteja detinerile in fata corectiilor, aparute nu numai pe SIF5 ci si pe alte actiuni lichide pentru care exista derivate, si este de asteptat ca brokerii sa le ofere clientilor aceasta alternativa”, a declarat un broker. In acelasi timp, nu doar hedgerii ci si speculatorii cu pozitii short au castigat de pe urma scaderilor.

Pentru DESIF5, derivatul cel mai lichid, shorterii au putut obtine randamente de 15-20%. Contractul futures pe indicele Dow Jones s-a mentinut si el in prim plan iar corectiile DEDJIA_RON au adus un randament short de circa 10% pe scadenta iunie, cea mai lichida, in timp ce pe termen mai lung, anume septembrie 2010 si martie 2011, scaderile au adus vanzatorilor randamente de peste 37%.

Ulterior, dupa deschiderea pietei americane, corectiile s-au temperat si DEDJIA a intrat chiar pe plus, pe scadenta scurta, cumparatorii avand oportunitatea de a specula si ei pe profit. Si piata derivatelor valutare a fost scena unor operatiuni ample, in contextul aprecierii monedei unice participantii transferand peste 1,5 milioane de euro prin contractele incheiate. Si in cazul acestor derivate, au fost aplicate atat strategii speculative, cat si de protectie, scadentele cele mai lichide fiind iunie si septembrie. Euro a inchis la 4,1601 lei pentru iunie si 4,177 lei pentru septembrie, in plus cu cate 1,14 si 1,9 bani.