La Bursa din Sibiu, in cea de-a doua sedinta a saptamanii, investitorii au continuat sa fie interesati atat de plasamentele pe derivate cat si de piata spot. In cadrul acesteia, dupa recordul de luni, numarul actiunilor SIBEX transferate a fost de 51.700, iar cotatia a inchis la 1,97 lei, in urcare cu 2 bani, declara oficialii bursei sibiene intr-un comunicat.

Pe piata la termen, cotatiile futures au avut o evolutie mixta, prielnica speculatiilor intra-day. Volumul rezultat a fost unul de nivel mediu, situandu-se la ora 17:15, la 5.213 contracte cu o valoare de 13,3 milioane de lei. Dupa o prima parte „verde” a sedintei, in care cumparatorii au activat cu precadere pe DESIF5 si Dow Jones, in partea a doua, mai exact dupa ora 14:00, cresterile de pe segmentul financiar s-au mai temperat, si preturile au intrat la final chiar pe minus, pe cel mai lichid simbol, DESIF5.

La inchiderea tranzactiilor pentru acest simbol se puteau observa peste 4,7 milioane de actiuni rulate prin contractele incheiate precum si cotatii pe minus care evidentiaza, conform brokerilor, ca „spectrul corectiilor nu a disparut iar investitorii trebuie sa se afle in garda, avand permanent in vedere managementul riscului de portofoliu, prin intermediul derivatelor, pe cat mai multe actiuni”. DESIF5 iunie a inchis la 1,9150 lei/titlu, in minus cu 1,38 bani iar DESIF5 septembrie la 1,9855 lei, depreciindu-se cu 1,5 bani.

In schimb, cresterile s-au impus in ceea ce priveste contractul ce are ca activ suport indicele Dow Jones, denominat in lei, investitorii sibieni corelandu-se cu directia de pe Wall-Street din sedinta de luni, dupa cum aratau cotatiile de la ora 17:15, ora la care derivatul in discutie se situa la un volum de aproximativ 350 contracte. Pentru iunie, investitorii care au tranzactionat contractul DEDJIA_RON au putut obtine, pe cumparare, un randament de pana la 30% iar pe septembrie, de circa 17,5%.

In zona derivatelor valutare, dupa ce luni euro s-a apreciat, strategiile au fost aplicate pe fondul evolutiei descendente a preturilor futures ale monedei unice, care s-au corelat cu directia cursului oficial. Numarul de contracte futures EURO/RON a fost de 75. Pentru iunie, moneda unica a cotata la 4,1590 lei, in minus cu 0,11 bani. O scadere de 0,9 bani s-a observat si pentru septembrie, cotatia euro fiind de 4,1680 lei.