Indicii europeni au inregistrat scaderi generalizate astazi, pe fondul adancirii problemelor financiare ale Greciei si Portugaliei, dupa ce agentia Standard & Poors a decis scaderea rating-urilor pentru cele doua tari. In prima parte a sesiunii, indicii se aflau in scadere usoara, dupa ce cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, in cadrul campaniei pentru alegerile regionale, ca are nevoie de un plan de reducere a deficitului bugetar al Greciei pentru a fi pregatita sa ofere asistenta financiara tarii.Anunturile facute de S&P au fost facute separat, spre finalul sesiunii.

Rating-ul Portugaliei a fost scazut de la A+ la A-, S&P considerand ca guvernul portughez ar putea avea dificultati in a reduce nivelul datoriei publice pana in 2013. Rating-ul Greciei a fost scazut de la BBB+ la BB+, primul rating cu statut speculativ, perspectiva rating-ului fiind negativa.

Toti indicii vest-europeni au inregistrat scaderi de peste 2%. Indicele german DAX a pierdut 2,73% din valoare, cea mai mare scadere zilnica din ultimele cinci luni. Doar unul din cei 30 de componenti ai indicelui a inchis sedinta pe plus.