Pe piata Sibex, penultima sedinta de tranzactionare a saptamanii a fost marcata de absenta de la tranzactionare a derivatelor pe actiunile societatilor de investitii financiare. Acestea au fost suspendate intrucat in intervalul 28-29.04 sunt programate sa se desfasoare Adunarile Generale ale Actionarilor. Fara derivatele SIF, investitorii s-au reorientat catre segmentul derivatelor pe indicele american Dow Jones Industrial Average, respectiv catre piata derivatelor valutare, acestea fiind „sursele” de lichiditate a pietei, declara oficialii bursei sibiene intr-un comunicat.

Prin urmare, volumul de transfer s-a redus, fiind la ora 17,30 de aproape 2.000 contracte, cu o valoare de 20,5 milioane de lei. Valoarea ridicata s-a datorat in mare masura contractului DEDJIA_RON. Interesul pentru Dow Jones a dus si la cresterea numarul total al pozitiilor futures, care au depasit pragul de 40.000. „Desi DESIF5 – vedeta pietei Sibex - a lipsit, lichiditatea a fost totusi una multumitoare, comparativ cu ceea ce se intampla in anii trecuti, cand pe fondul suspendarii SIF-urilor se realizau mult mai putine contracte. Se evidentiaza asadar importanta si succesul contractului futures pe indicele Dow Jones, care a ajuns rapid, beneficiind si de activitatea unui market-maker, unul din instrumentele favorite ale jucatorilor” a declarat un broker.

Asadar, cresterile de pe Dow Jones au fost cele care au dezmortit investitorii, speculatiile pe cumparare fiind cartea castigatoare in ceea ce priveste acest derivat. La ora 17,30, cu o ora si 30 minute inaintea inchiderii tranzactiilor pe DEDJIA_RON, volumul se ridica la aproape 1.800 contracte. Amintim ca tranzactiile pe acest contract se desfasoara pana la ora 19:00, pentru ca participantii sa poata tranzactiona cat mai mult in paralel cu piata americana. Speculatorii au vizat astazi trei scadente, cea mai lichida fiind iunie, cu aproximativ 82% din totalul tranzactionat. Randamentul pe cumparare, conform oscilatiei de la ora mentionata, se ridica la 25,5%. Si scadenta septembrie a oferit o oportunitate de profit importanta cumparatorilor, care au putut castiga peste 26%.

Perechea EURO/RON a atras aproape 200 contracte. Pentru scadenta iunie, euro a fost cotat la 4,1415 lei, in minus cu 0,45 bani. Pentru decembrie, scadenta cea mai tranzactionata pe acest simbol, euro s-a ieftinit cu 1,39 bani, valorand 4,17 lei.