Piețele europene au scazut astazi in pofida semnalelor privind iminența unui acord de imprumut pentru Grecia din partea FMI și UE. Sectoarele financiar și de minerit au fost printre cele mai afectate de evoluțiile negative. Pe piața londoneza companiile miniere au inregistrat scaderi semnificative in urma speculațiilor privind posibilitatea introducerii de catre Australia, cel mai mare exportator de materii prime, a unei taxe de 40% pe profitul din operațiuni miniere.

Sectorul bancar a fost afectat la randul sau de o serie de factori negativi: scaderea de catre Moody’s a rating-ului pentru bondurile și depozitele a cinci banci elene (National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank of Greece, Agricultural Bank of Greece, General Bank of Greece, Marfin Egnatia Bank și Attica Bank), speculațiile privind posibile procese criminale contra Goldman Sachs și rezultatele dezamagitoare raportate de Barclays.

Estimarea inițiala de inflație pentru luna aprilie din zona euro a indicat o creștere cu 1.5% fața de anul anterior, cel mai rapid ritm de dupa decembrie 2008. Nivelul șomajului a ramas constant la 10%, maximul ultimilor 12 de ani.