Bursa de la Tokyo a inregistrat pierderi substantiale joi, pe fondul adancirii temerilor cu privire la situatia din Grecia, potrivit AFP. Piata nipona a fost inchisa timp de trei zile, din cauza "golden week".

Indicele Nikkei a pierdut 3,27% in sedinta de joi, ajungand la 10.695,69 puncte, in vreme ce indicele Topix a coborat cu 3,07% si a ajuns la valoarea de 956.72 puncte.

Investitorii si-au pierdut increderea in perspectivele zonei euro, pe fondul temerilor ca si alte state europene s-ar putea confrunta cu riscuri financiare similare.

In deschiderea sedintei, indicele Nikkei se deprecia cu 353,95 puncte, iar indicele Topix scadea cu 2,90%.

Petrolul se scumpeste

Pretul petrolului "light sweet crude", cu termen de livrare in luna iunie, a castigat 25 de centi si a ajuns la valoarea de 80,22 dolari/baril. Petrolul Brent, din Marea Nordului, s-a scumpit cu 18 centi si a atins nivelul de 82,79 dolari/baril.

Wall Street isi continua scaderea cu ochii atintiti asupra Europei

Bursa de la New York a terminat din nou in scadere si miercuri, o sedinta de tranzactionare volatila, influentata negativ de temeri cu privire la problemele financiare ale zonei euro: Dow Jones a pierdut 0,55%, iar Nasdaq 0,91%.

Specialistii din piata apreciaza ca scaderile de pe bursa americana sunt normale in contextul crizei financiare cu care se confrunta o parte din statele comunitatii euro si cred ca ne puem astepta la evolutii negative pe Wall Street si in viitor, in conditiile in care aceste probleme ameninta sa cuprinda si alte tari europene.

"Nivelul de teama este destul de mare. Acest lucru afecteaza pietele din intreaga lume, iar noi nu suntem imuni", a declarat Peter Cardillo de la compania Avalon. "Problemelor legate de datoriile din Europa raman in continuare in fata scenei", crede si Scott Marcouiller, consilier la Wells Fargo, pentru AFP.

Dow Jones a scazut cu 59,94 puncte la 10.866,83 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologice cu 21,96 puncte la 2.402,29 de puncte.

Si Standard & Poor's 500 a pierdut 0,66% (7,73 puncte) incheind sedinta la 1.165,87 de puncte.