Autoritatile de reglementare din Statele Unite au lansat o ancheta cu privire la prabusirea actiunilor de pe Wall Street din sedinta de joi, care a creat un val de panica pe pietele din intreaga lume, potrivit AFP. Securities and Exchange Commission si Commodity Futures Trading Commission au anuntat intr-un comunicat comun ca vor "verifica activitatile de tranzactionare neobisnuite" si "vor lua masurile corespunzatoare pentru a proteja investitorii".

Andy Brooks, trader la T. Rowe Price, crede ca a avut loc o asa numita tranzactie "fat finger", in care un trader a introdus date incorecte in sistem. "Nu am nici o idee asupra a ceea ce s-a intamplat, insa atunci cand scaderea preturilor e atat de mare iar apoi revin atat de rapid, presupui ca este o eroare sau o problema tehnica", a declarat Brooks.

Eric Ryan, purtator de cuvant al New York Stock Exchange, a exclus insa orice problema tehnica privind schimburile de actiuni: "Nu am avut nicio defectiune sau problema tehnica".

Totodata, reprezentantii Nasdaq au declarat ca investigheaza ceea ce sa intamplat si ar putea anula tranzactiile cu o scadere rapida in timpul valului de vanzari.

Potrivit unor zvonuri, o mare firma, probabil Citigroup, a plasat un ordin de vanzare in valoare de 16 miliarde de dolari, in loc de 16 milioane, la Chicago Mercantile Exchange. CME a anuntat insa joi seara ca activitatea de tranzactionare a Citigroup "nu pare a fi neobisnuita avand in vedere activitatea de azi de pe piata".

Tranzactiile neobisnuite au afectat actiuni importante, precum cele ale Procter&Gamble, care au scazut cu peste 30%, sau cele ale IBM, care au scazut de la 127 de dolari pe actiune la 91 dolari, ca apoi sa revina la 122 de dolari pe actiune. Cea mai mare scadere au inregistrat-o actiunile Accenture, care au scazut de la 40 de dolari pe actiune la 1 cent. La finalul sedintei, titlurile Accenture au revenit pana la 35 de dolari.

Subcomisia pentru piete de capital din Senatul SUA a programat pentru marti o audiere cu privire la cauzele caderii pietei.