Charles vorbeste repede, explicand riscul de a se gasi intr-o pozitie "short" daca evalueaza gresit variatiile si isi puncteaza frazele cu jargon bursier. Cu un debit verbal ultra-rapid, acest trader francez instalat pe Wall Street de cinci ani povesteste, sub protectia anonimatului, pentru Le Monde, atmosfera din salile de tranzactionare din New York, a doua zi dupa joia nebuna, cand indicele Dow Jones s-a prabusit cu 9%.

"In sala, vedem in continuu, pe plasmele de acolo, cum grecii se bat pe strazi. Aici, nimeni nu stie unde e Grecia, pentru americani, Franta sau Germania e tot una ... Ei spun doar: 'Este Europa si asta inseamna catastrofa", povesteste el. O zi de nebunie in care "jumatate din Terra a vandut": "Era o panica totala, am vazut oameni care cumparau ca nebunii, nimeni nu stia in ce directie vor evolua lucrurile".

'Grecia va iesi din Zona Euro'

Pentru el, influenta jucata de criza greceasca pe pietele internationale este "anormala". "Sunt titluri care cad pentru ca pietele scad, desi nu sunt de loc expuse la Grecia, cum este Coca-Cola, iar acest lucru nu este normal", explica el.

Solutia sa? "Grecia trebuie sa renunte la euro. Ei manifesteaza pentru mentinerea celui de-al 13-lea si 14-lea salariu, dar din cate stiu eu nu sunt decat 12 luni intr-un an!", spune traderul francez. El este convins ca Grecia nu va reusi sa-si plateasca niciodata datoriile: "Nu degeaba Germania nu vrea sa le imprumute bani!"

O Europa cu doua viteze

In opinia sa, pietele financiare nu pot fi acuzate pentru evolutiile din Grecia, "o tara care se indreapta direct spre prapastie". "Pietele anticipeaza tendintele, nu sunt responsabile de ele. Eu pot sa ma insel, dar piata are intotdeauna dreptate".

"Aici, pe Wall Street, toata lumea crede ca Grecia va iesi din Zona Euro si ca se va ajunge la o Europa cu doua viteze. Chiar inainte de primele zvonuri legate de iesirea Greciei, euro isi va relua cresterea, piata va cunoaste o revenire", sustine el.

Traderul spune ca "cei mai smecheri" au inceput deja sa cumpere masiv euro. "Adevaratii speculatori merg intotdeauna impotriva trendului. Cele mai smechere fonduri cumpara euro".