Piețele europene au inregistrat astazi aprecieri semnificative dupa anunțul autoritaților europene de activare a unui program de masuri in valoare de 750 de miliarde de euro pentru sprijinirea țarilor din zona euro aflate in dificultate din punct de vedere financiar.

Programul, la a carui implementare va participa și FMI, a avut ca scop imediat calmarea investitorilor și limitarea speculațiilor cu obligațiuni guvernamentale ale țarilor din grupul PIIGS. Masurile implicate includ credite și garanții in valoare de 440 de miliarde de euro, 60 de miliarde de euro sub forma de credite finanțate de bugetul UE și 250 de miliarde de euro contribuite de catre FMI.

In paralel, bancile centrale din zona euro au anunțat ca vor achiziționa direct bonduri guvernamentale, programul fiind confirmat de oficialii din Germania, Franța și Italia. La randul sau, Banca Centrala Europeana va achiziționa bonduri guvernamentale și din sectorul privat, președintele Jean-Claude Trichet declarand astazi ca aceasta decizie a fost aprobata cu o 'majoritate covarșitoare'.

Decizia Bancii Centrale este una istorica, aceasta inițiind pentru prima data achiziții directe de active financiare; tratatul fondator pentru moneda unica interzice ECB sa achiziționeze bonduri direct de la guvernele europene, astfel incat intervențiile vor avea loc pe piețele secundare.