Sedinta de tranzactionare de miercuri de la Bursa din Sibiu a inregistrat evolutii mixte. Participantii au fost angrenati in special in strategii speculative, pe fondul schimbarilor de directie, inregistrate mai ales pe segmentul financiar prin prisma evolutiei derivatului pe actiunile SIF5, se arata intr-un comunicat al institutiei.

"De altfel, aceste titluri, alaturi de derivatele pe indicele Dow Jones si cele valutare EURO/RON au facut sedinta interesanta, ele fiind cele mai tranzactionate. Lichiditatea nu a fost una foarte ridicata, pe langa tendinta de prudenta, resimtindu-se si efectul suspendarii de la tranzactionare, de la ora 15:55, a contractelor futures cu simbolul DESIF5, in vederea ajustarii acestora ca urmare a deciziei SIF Oltenia de a acorda un dividend brut de 0,1600 lei pentru o actiune a societatii", se mai spune in document.

Chiar si asa, DESIF5 a ramas in continuare cel mai tranzactionat simbol. Asadar, la ora 17:15, volumul de transfer se situa la aproape 5000 de contracte cu o valoare de 21,5 milioane de lei. DESIF5 au atras 3328 contracte reprezentand schimburi echivalente cu 3,28 milioane de actiuni. Scadenta scurta (iunie) a fost cea mai solicitata, pretul de cotare evoluand pe un culoar de 4,6 bani. Cotatia a pendulat atat pe teritoriu negativ, cat si pozitiv, in cele din urma, cotatiile inchizand pe plus pentru toate scadentele.

„Pentru DESIF5 a existat o oarecare presiune la cumparare in partea a doua a sedintei prin prisma faptului ca azi (n.r. –ieri), a fost ultima zi in care cumparatorii puteau beneficia de dividendul de 0,16 bani/titlu, care se va reflecta in conturile acestora, inca din sedinta urmatoare (n.r. - joi 13,05)”, a declarat un broker. Concret, sumele din conturile membrilor compensatori care la inchiderea sesiunii de tranzactionare din data de 12 mai 2010 (T-3 unde T este data de inregistrare pentru hotararile AGA SIF Oltenia), inregistreaza pozitii deschise nete de cumparare pe contractul DESIF5 vor fi creditate cu suma de 160 lei/contract, (1000 actiuni x 0,1600 lei) iar cele ale membrilor compensatori care inregistreaza pozitii deschise nete de vanzare pe contractul DESIF5 vor fi debitate cu suma de 160 lei/contract. In zona indicilor, contractele la termen pe Dow Jones industrial Average au evoluat la randul lor mixt, la ora 17:15, observandu-se cresteri pentru scadenta iunie si scaderi pentru celelalte termene.

Numarul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 1400. Raportat la evolutia euro, s-a observat deprecierea monedei unice pe termen scurt respectiv intarirea ei pe termen lung. Pentru iunie euro a inchis la 4,1767 lei, in minus cu 1,63 bani iar pentru decembrie la 4,2222 lei, in plus cu 0,47 bani.