Piețele europene au inregistrat astazi scaderi abrupte, de peste trei procente, pe fondul speculațiilor privind existența unor disensiuni in interiorul uniunii monetare privind programul de asistența financiara pentru țarile din sudul continentului aflate in dificultate.

Publicarea unor articole pe tema negocierilor purtate saptamana trecuta care atribuiau președintelui Franței amenințari de abandonare a monedei unice in absența unui acord al Germaniei pentru programul de 750 de miliarde de euro, urmate de speculații ale analiștilor privind o posibila decizie similara a Germaniei, au contribuit la scaderea cotației EURUSD sub 1.24, ingrijorarea investitorilor nefiind calmata de dezmințirile din partea oficialilor celor doua țari privind substanța știrilor.

De asemenea, declarațiile facute de fostul președinte Fed, Paul Volcker, privind posibilitatea ca actuala criza a zonei euro sa duca la „dezintegrarea” monedei unice și-au adus o contribuție importanta la evoluțiile de astazi. In aceeași categorie s-au incadrat și declarațiile directorului executiv al Deutsche Bank, care și-a declarat scepticismul privind abilitatea Greciei de a-și achita datoriile.