La Bursa din Sibiu, a doua sesiune a saptamanii a fost una sub semnul spectaculozitatii, situatie data de volatilitatea extrema si de lichiditatea pe masura. Speculatorii au fost atrasi ca un magnet de evolutiile care i-au trimis cand in teritoriu negativ, cand in teritoriu pozitiv, impartind sedinta in doua etape distincte, se arata intr-un comunicat al Sibex. In acest context, strategiile de o zi au reprezentat oportunitatea de a gestiona favorabil atat intervalul de scadere agresiva cat si cel de revenire puternica.

La ora 17,15, numarul contractelor la termen incheiate la bursa sibiana era de 18.600, total care semnifica un nou volum record pe 2010. Valoarea acestora s-a ridicat la 35,5 milioane de lei.

Liderul de lichiditate au fost tot derivatele pe actiunile SIF Oltenia (DESIF5) cu 17,15 milioane de actiuni transferate intre vanzatori si cumparatori, cu 32% mai mult in raport cu piata suport. In ceea ce priveste preturile DESIF5, sesiunea a pornit de la o deschidere pe plus pentru toate scadentele, pentru ca apoi cotatiile sa coboare, pe o directie ce parea ireversibila, pana la minimele zile atinse in jurul pranzului. Dupa acest moment insa, preturile au revenit, recuperand integral pierderile si ajungand chiar la maximele zilei.

"Sedinta a fost deosebit de utila investitorilor intra-day, pentru ambele directii, deoarece scaderile din prima parte a zilei s-au completat cu cresterile de din cea de a doua. Pe scadenta iunie, cea mai lichida, cu 15.700 contracte, derivatele pe actiunile SIF Oltenia au evoluat, in prima parte a zilei, pe minus, pe un culoar de 1277 puncte care a adus vanzatorilor randamente de maxim 69%, respectiv pe plus, dupa pranz, pe un culoar de 1462 puncte, cu randamente de pana la 79% la cumparare. Astfel, speculatorii care au identificat corect aceste momente si au iesit si intrat in piata la momentele oportune au putut cumula randamentele short si long castigand pana la 148% din suma investita, intr-o singura zi”, a explicat un broker.

De evolutii pe aceeasi linie au beneficiat si participantii care au preferat celelalte scadente ale DESIF5.

"Teama de o noua scadere i-a determinat pe investitori sa-si acopere riscul prin atragerea de optiuni de tip Put in numar de 189, majoritatea pentru scadenta iunie 2010”, a mai adaugat brokerul citat.

Derivatele pe Dow Jones (DEDJIA_RON) au avut o evolutie integral pozitiva, confirmata si de deschiderea pe plus de pe Wall-Street. La ora 17:15, volumul DEDJIA_RON se situa la circa 1000 de contracte, majoritatea incheiate pe scadenta iunie pentru care pretul urca cu 176 puncte. Interesul pentru acest produs a fost evidentiat si de atingerea in debutul zilei a unui numar record de circa 3300 de pozitii pe scadenta iunie, pentru ca apoi multe sa fie lichidate, ca rezultat al strategiilor intra-day.

Pe piata valutelor, euro s-a depreciat pentru iunie la 4,225 lei, numarul contractelor ajungand la aproape 200.