Indicii bursieri europeni au cunoscut astazi cresteri generalizate, pe fondul scaderii temerilor ca masurile de austeritate programate de guvernele europene vor influenta negativ cresterea economica. Comisarul european pe probleme economice si monetare, Olli Rehn, a declarat astazi ca doar tarile cu deficite bugetare mari vor fi obligate sa ia masuri de reducere a acestora, in timp ce celalalte tari vor avea bugetele neafectate.

Uniunea Europeana a transferat astazi 14,5 miliarde EUR catre guvernul grec, permitandu-i acestuia sa refinanteze maine obligatiuni in valoare de 8,5 miliarde EUR. In ciuda declaratiilor pozitive si a cresterii pietei de capital, moneda Euro si-a continuat deprecierea fata de dolarul american, cotatia EURUSD ajungand in preajma nivelului de 1,22.

Conform sondajului lunar al ZEW, increderea investitorilor in economia europeana a scazut in ultima luna. Indicatorul sentimentului economic a ajuns in luna mai la valoarea de 37,6, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni.

Dupa inchiderea pietei, autoritatile germane au anuntat interzicerea vanzarii in lipsa „naked” pentru zece actiuni financiare germane, cat si pentru obligatiuni de stat europene. Anuntul a avut un efect negativ asupra monedei Euro, care a inregistrat noi minime fata de dolarul american.