Autoritatea de reglementare a pietei de capital din Germania a interzis anumite tranzactii speculative, in incercarea de a tempera volatilitatea pietei care ameninta economiile din zona euro, potrivit AFP. Astfel, BaFin a interzis vanzarea in lipsa fara prevalidare (naked short-selling) de obligatiuni guvernamentale ale statelor din zona euro, CDS-uri si actiuni a zece mari companii financiare.

"Volatilitatea extraordinara a obligatiunilor guvernamentale emise de statele din zona euro" justifica interzicerea tranzactiilor de vanzare in lipsa, a anuntat autoritatea.

Avand in vedere conditiile actuale de piata, cu investitori care se tem de o posibila contagiune ca urmare a crizei datoriilor din Grecia, "variatiile excesive ale preturilor ar putea afecta mai multe piete financiare si ar putea afecta stabilitatea intregului sistem financiar", arata BaFin.

Interdictia va fi in vigoare pana pana pe 31 martie 2011.

Vanzarea in lipsa (short-selling) este un instrument financiar care permite unui investitor sa vanda actiuni pe care nu le detine si pe care le imprumuta de la o banca sau casa de brokeraj. Acestia pot sa vanda aceste titluri, pentru a le rascumpara la un moment ulterior, cand valoarea acestora a scazut.

Prin naked short selling, actiunile sunt vandute fara ca investitorul sa aiba imprumutul asigurat, astfel incat nu exista siguranta ca aceste tranzactii sunt reale.