Fondurile speculative au reactionat cu furie la decizia controversata a Germaniei de a interzice o serie de tranzactii si avertizeaza ca ar putea determina investitorii sa parieze impotriva altor obligatiuni sau pur si simplu sa se mute pe alte piete, relateaza Reuters.

Germania urmareste, prin aceasta decizie, sa limiteze activitatile speculatorii, acuzate de mai multi politicieni pentru exacerbarea crizei financiare.

Dar fondurile speculative spun ca aceste tranzactii fac pietele mai eficiente iar interzicerea lor poate crea si mai multe probleme.

"Cred ca este ridicol", spune Pedro de Noronha, managing partner la Noster Capital, care investeste in credit default swaps (CDS). "Toate acestea arata cat de periculos este ca oamenii lipsiti de sofisticare pe pietele financiare impun reglementari pe produse pe care nu le inteleg".

Germania a interzis miercuri vanzarea in lipsa fara prevalidare (naked short-selling) de obligatiuni guvernamentale ale statelor din zona euro, CDS-uri si actiuni a zece mari companii financiare .

David Stewart, director executiv la hedge fund-ul Odey Asset Management, a avertizat ca aceasta miscare ar putea crea dezordine in pietele financiare.

"Acest lucru poate fi infricosator pentru oricine. Cand incepi sa interferezi cu pietele creezi dezordine", spune el.

Stewart spune ca fondurile speculative isi pot indrepta investitiile spre alte zone, ceea ce ar putea fi unul dintre scopurile urmarite de Germania.

"Oamenii nu vor investi acolo unde lipseste transparenta ... Atunci cand crezi ca guvernul intervine, iti modifici comportamentul. Nu stii ce va urma", explica el, adaugand ca ar putea exista si efecte secundare.

Noster's de Noronha afirma ca fondurile speculative se vor indrepta spre alte zone de actiune, spre exemplu pe pietele de capital sau valutare, atunci cand isi vor plasa pariurile asupra obligatiunilor.

"Fondurile speculative vor gasi o solutie. Daca nu iti sunt permise vanzarile pe naked short sau CDS, vor actiona pe pietele de capital. Foarte multa lume vorbeste despre vanzarea de euro", avertizeaza el.

Franta a anuntat ca nu ia in calcul sa urmeze exemplul Germaniei, in timp ce comisarul european Michel Barnier a declarat ca deciziile guvernului german ar fi mult mai eficiente daca ar exista o coordonare la nivel european.