Piețele europene au scazut astazi in medie cu peste doua procente, influențate negativ de anunțul de ieri al Germaniei privind interzicerea vanzarilor de tipul „naked short” pentru CDS-uri legate de obligațiuni guvernamentale și de acțiuni ale 10 instituții financiare germane. Operațiunile „naked short” sunt cele in care vanzatorul nu imprumuta in prealabil instrumentele financiare pe care le tranzacționeaza.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a eșuat insa in tentativa sa de a obține un suport la nivelul intregii Uniuni Europene pentru aceasta inițiativa, fiind chiar criticat de analiștii bancari și de oficialii Deutsche Boerse.

Un factor adițional in evoluțiile negative ale piețelor europene a fost dat de revenirea ușoara a monedei unice in raport cu partenerii comerciali, revenire speculata de analiști ca fiind parțial datorata unor operațiuni pe piața forex ale Bancii Elveției care ar fi vandut franci pentru a corecta intarirea excesiva a monedei elvețiene.

Portugalia a vandut astazi note cu maturitate in februarie 2011 cu un randament de 2.443% și un raport cerere/oferta de 2.3. La licitația din martie, randamentul cerut fusese de 1.097 iar raportul cerere/oferta de 3.1.